LEZERSPOST

BEVERWIJK - Burgemeester Smit van Beverwijk wil dit jaar meer ruimte geven aan inwoners, organisaties en ondernemers om een rol te spelen in het nemen van besluiten en met maken van nieuw beleid, zo kwam naar voren uit zijn dit jaar gehouden Nieuwjaars toespraak.

Participatie

Ofwel burgerparticipatie/ inwonerparticipatie. Enige jaren geleden werd dit nog gewoon "Inspraak" genoemd. Nu dient het verder te gaan en wel als volgt. Burgers voelen zich betrokken bij hun wijk of omgeving en dat vertaalt zich in het doen van vrijwilligerswerk, schoonmaak acties organiseren, collectief zonnepanelen inkopen, het oprichten van een lokale zorgcoöperatie of meepraten over de gemeentebegroting( Bron Rijksoverheid).

De overheid ziet graag een participatiesamenleving ontstaan nu de verzorgingsstaat onhoudbaar is geworden.

Huidig systeem

De voor-delen tegenover het huidige systeem (verzorgingsstaat) zijn dat het allereerst goedkoper is, iedereen "weer" mee doet, want de verzorgingsstaat heeft mensen juist buiten spel gezet, en de wereld van bureaucratie achter ons gelaten kan worden.

Onze voorouders waren ook gewend om voor elkaar te zorgen in gezins- en familieverband zonder dat daar enige vorm van controle, procedures en grootschaligheid bij kwam kijken en het was nog eens gezelliger en bovendien goedkoper ook.

Eenzaamheid kwam minder voor. Wel zal professionele zorg en ondersteuning altijd nodig blijven voor de echt kwetsbaren die iets niet kunnen creëren en/of in stand houden.

Worstelen

We zien dat gemeenten worstelen met de invulling van participatie. Zo is er door de raad van Beverwijk zelfs een participatiecommissie in het leven geroepen om meer inzichten te krijgen in de knelpunten en ontwikkelingen op het gebied van burgerparticipatie.

Nog lang niet altijd voldoet participatie aan de verwachtingen van onze inwoners, dat zag je bijvoorbeeld bij Camping Aardenburg, die 700 handtekeningen ophaalden voor het behoud van hun camping, maar hun bestemming toch zagen wijzigen in een ontwikkellocatie.

Binnenduin

Dan de bewoners van Binnenduin met hun zelf bedachte en uitgewerkte alternatieve bestemmingsplan. De wethouder heeft bewogen alleen niet genoeg volgens de bewoners. Niet alleen voor de inwoners maar ook zeker voor de over-heid is er dus nog een slag te maken.

De vraag die de overheid zich dient te stellen is "Hoe bevorderen we participatie en zelfredzaamheid en hoe komen wij samen tot een inclusieve samenleving?"

Alleen op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat burgerparticipatie niet een modewoord blijkt te zijn en Iedereen van wie dat kan worden gevraagd weer verantwoor-delijkheid neemt voor zijn eigen leven en omgeving.

Mendes Stengs, Raadslid Vrij!