Duco Krijvenaar Nederlands kampioen judo min 21 min 100 kg.
Duco Krijvenaar Nederlands kampioen judo min 21 min 100 kg. Foto: Marco Krachten

Beverwijker Duco Krijvenaar judokampioen

BEVERWIJK - De 19-jarige Beverwijkse judoka Duco Krijvenaar is afgelopen zaterdag voor de 2e keer in zijn carrière Nederlands kampioen judo geworden. Het Topsportcentrum in Almere was dit jaar 'gastheer' voor de nationale kampioenschappen voor judoka's onder de 21 jaar. Krijvenaar, lid van het Haarlemse Topjudo Kenamju en uitkomend in gewichtsklasse min 100 kg, had in aanloop naar dit kampioenschap een gedegen voorbereiding gehad.

Afgelopen januari had Krijvenaar zich reeds laten gelden door het Internationale toernooi Espoir Dutch Open te winnen maar dat was in zijn ogen slechts een goede voorbereiding voor de nationale kampioenschappen. Krijvenaar trof in de loting als eerste Patrick Pannekoek van Bliemer Arashi Sport. Deze wedstrijd was een herhaling van een van de voorrondes van het Espoir toernooi en ook deze keer was Krijvenaar oppermachtig. Na eerst een half punt te hebben gescoord met een Ure Naga liet Krijvenaar kort daarna zijn tegenstander aftikken door een fikse armklem.


Tegenstander Thomas Montfoort was in de halve finale de grote onbekende voor Krijvenaar, immers beide judoka's hadden nog nooit eerder tegen elkaar gejudood. Na een aftastend begin van deze halve finale was het Krijvenaar die de overhand kreeg en met een stevige pakking de wedstrijd steeds meer kon domineren. Na verscheidende aanvallen die gepareerd werden door zijn opponent kon Krijvenaar een tegenaanval overnemen en dwong zijn tegenstander daarmee volop de rug hetgeen hem de winst opleverde.


De finale was bereikt, echter de tegenstander was nog niet bekend. Clubgenoot Jim Smit moest het opnemen tegen Kylian Bulthuis van Judo Topsport Noord -Oost. Helaas kon Smit het niet bolwerken tegen Bulthuis en zo kreeg dit kampioenschap zijn verwachtte finale Krijvenaar vs Bulthuis. Waar tegenstander uit de halve finale Montfoort nog een onbekende was, zo bekend zijn Krijvenaar en Bulthuis met elkaar. Vanaf hun jongste jeugd komen de judoka's elkaar geregeld tegen en de wedstrijden waren altijd spannend tot de laatste seconde. Zo ook deze finale om het NK min 21 klasse min 100 kg.


In een gelijkopgaande strijd gingen beide judoka's afwachtend van start, hetgeen beiden een straf opleverde. Na de waarschuwing van de scheidsrechter trok Krijvenaar steeds meer het initiatief naar zich toe en moest Bulthuis zwaar verdedigen.


Krijvenaar wist dat hij geen fouten mocht maken want Bulthuis is een meester in overnames. Krijvenaar, geconcentreerd judoënd, liet het tempo iets zakken zodat tegenstander Bulthuis meer het initiatief zou nemen.
Deze tactiek van Krijvenaar pakte bijzonder goed uit. Bulthuis werd uitgelokt om in te zetten hetgeen hij ook gretig deed. Krijvenaar kon over nemen en met een schitterende O-Uchi Gari vloerde hij zijn tegenstander, die vol op zijn rug op de Tatami (judomat) viel.


Waar iedereen dacht aan een volledig punt (ippon) voor Krijvenaar gaf de scheidsrechter echter een wazari (half punt) aan. Krijvenaar reageerde direct in een reflex en nam Bulthuis alsnog in de houdgreep, echter de jury nam de beslissing van de scheidsrechter over en veranderde deze in een Ippon. En zo kon Krijvenaar, na ook al Nederlands kampioen te zijn geweest in 2016, nu opnieuw de fel begeerde titel op zijn palmares schrijven.