Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Boekenweek 2019: 'De moeder, de vrouw'

BEVERWIJK - Het thema van de 84ste Boekenweek (za. 23 t/m zo. 31 maart) is 'De Moeder de vrouw': een tijdloos én actueel thema, dat heel veel omvat. Al direct bij de bekendmaking van het thema werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? En: een moeder is niet alleen moeder, zij is ook vrouw, minnares, manager, binnenvaartschipper of schrijver. Bovendien staat iedere moeder altijd in relatie tot haar kind, een invalshoek die in de literatuur vele markante moeders voortbracht, van Medea tot oermoeder.

Iedere moeder staat altijd in relatie tot haar kind

Jan Siebelink, onder andere bekend van zijn roman Knielen op een bed violen, schreef het Boekenweekgeschenk 2019. Je krijgt het tijdens de Boekenweek van de boekhandel cadeau bij besteding van € 12,50 of meer aan Nederlandstalige boeken. Op de tweede zondag van de Boekenweek (31 maart) kan met het Boekenweekgeschenk de hele dag vrij gereisd worden met de NS. Jan Siebelink reist dan ook met de trein het land door, leest voor en signeert. Elk jaar wordt ook een schrijver uitgenodigd om een essay te schrijven over het Boekenweekthema. Dit keer is dat Mijn moeders strijd, geschreven door Murat Isik (1977). Hij debuteerde in 2012 met de prijswinnende roman Verloren grond, in 2017 gevolgd door zijn opnieuw bekroonde roman Wees onzichtbaar.

In het essay beschrijft hij de onvermoede emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur: van haar geboortedorp Baltas tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Het is een prachtig, ontroerend portret geworden van de vrouw die zijn inspirator en grote voorbeeld is. Het is die wek bij de boekhandel te koop voor € 3,75. Bij de openbare bibliotheken is tijdens de Boekenweek zolang de voorraad strekt (!) gratis het Boekenweekmagazine verkrijgbaar, een inspiratiegids voor de meest actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema 'De moeder de vrouw'.

Heleen van Royen

Samen met het Kennemer Theater pakt Bibliotheek IJmond Noord vanwege haar 100-jarig bestaan op dinsdag 26 maart in de theaterfoyer extra uit met een avond rond het Boekenweekthema. Met schrijfster Heleen van Royen en zanger Gerard Alderliefste!
Inclusief twee gratis drankjes en een bittergarnituur. Zie www.bibliotheekijmondnoord.nl.

Kaartverkoop via het Kennemer Theater. Zie voor alle info over de Boekenweek www.boekenweek.nl.