Lezerspost (2)

BEVERWIJK - Op 06-03-2019 publiceerde het Noordhollands Dagblad het artikel: RIVM: werking SmogKiller voor bestrijden grafietregens Wijk aan Zee 'moeilijk voorspelbaar'. Hierin wordt door journalist Bart Vuijk een reactie beschreven van RIVM-onderzoeker Joop Wesseling op het plan van uitvinder Peter van Wees. Dit plan behelst het plaatsen van een stuk of twintig SmogKillers in en rondom het dorp Wijk aan Zee.

SmogKiller

Volgens het artikel reageerde Wesseling op dit plan met de volgende woorden: '...Ik zeg niet dat het in Wijk aan Zee niet kan, maar het lijk me erg ambitieus'. In het kader van deze uitspraak hebben wij (SamenBeverwijk/Code Oranje) de onderstaande vragen opgesteld en doen wij u een verzoek.
1. Iedereen weet ondertussen dat de luchtkwaliteit in Wijk aan Zee slecht is en de leefbaarheid van de inwoners wordt aangetast. Wanneer gaat het RIVM over tot het onderzoeken van mogelijke oplossingen om deze aantasting terug te dringen?
2. Sinds wanneer is het RIVM bang om een ambitieus plan te onderzoeken? Een plan waarvan een RIVM-onderzoeker aangeeft dat het in Wijk aan Zee mogelijk zou kunnen zijn.
3. De SmogKiller is in het bijzijn van Bart Vuijk, journalist van het Noordhollands Dagblad, getest en wordt als veelbelovend ondervonden door de keuringsinstantie TÜV. Wat vindt het RIVM van deze conclusie?
4. Het RIVM heeft aangegeven dat de inzet van technieken als de SmogKiller in Eindhoven en Tilburg niet hebben gewerkt. Wij zijn van mening dat deze vergelijking niet kan worden gemaakt, aangezien dit andere en reeds verouderde systemen zijn geweest die niet vergelijkbaar zijn met de SmogKiller.

Het is appels met peren vergelijken

Daarnaast zijn de technieken in de afgelopen jaren aanzienlijk vooruitgegaan, het is dus appels met peren vergelijken. Wij zijn van mening dat de inwoners van in eerste instantie Wijk aan Zee een test en onderzoek verdienen met de SmogKiller ontwikkeld door Peter van Wees. Bij gebleken positief effect en betrouwbaarheid zijn de SmogKillers binnen een halfjaar te plaatsen en in bedrijf te nemen. In hoeverre is het RIVM bereid om onderzoek te doen naar de werking en effectiviteit van de SmogKiller?

Graag serieus onderzoeken

Wij verzoeken u de SmogKiller ontwikkeld door Peter van Wees serieus te onderzoeken en de technologie en ideeën niet af te doen met 'mogelijk, maar ambitieus'. De kans bestaat dat deze oplossing werkt en een sterke bijdrage levert aan het reduceren van de luchtvervuiling en daarmee het herstel van de balans tussen leefbaarheid en industriële activiteiten.
In afwachting van een reactie verblijven wij.

Alex van Luijn en Ali Bal, SamenBeverwijk/Code Oranje