Duurzame bedrijvigheid in combinatie met wonen

BEVERWIJK - Afgelopen week heeft het college van B en W van Beverwijk de Visie Bedrijventerrein Beverwijk en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma vastgesteld, en tevens het rapport van het onderzoek naar de Transformatie Kop van de Haven en Parallelweg. De gemeente startte medio 2018 samen met de ondernemers een traject om een toekomstvisie te ontwikkelen voor de bedrijventerreinen gericht op 2030. Een groot aantal lokale en regionale partners is hierbij betrokken.

Gemeente Beverwijk en de ondernemers concluderen samen dat de Beverwijkse bedrijventerreinen over zeer sterke punten beschikken op het gebied van ligging, bereikbaarheid en infrastructuur. De diversiteit van de aanwezige economische sectoren, de dynamiek in de regio, de mogelijkheden voor herstructurering en transformatie en het commitment van alle betrokken partijen vormen kansen voor een nieuw, duurzaam, geclusterd en attractief vestigingsmilieu. Hierbij bundelen bedrijventerreinen De Pijp en Wijkermeer hun krachten tot slimme, innovatieve werklocatie in de IJmond: bedrijventerrein Beverwijk.
"Gaande het proces groeide het besef dat samenwerken - publiek-privaat, lokaal en regionaal - de sleutel naar de toekomst is. We hebben zó veel mogelijkheden, het hoeft er alleen maar uit te komen. De tijd is er rijp voor. Iedereen wil en kan het!" aldus wethouder Serge Ferraro.


Doel is niet alleen een inspirerende stip op de horizon te zetten, maar deze ook in een concreet meerjarig uitvoeringsprogramma uit te werken. Het uitvoeringsprogramma onderbouwt de visie met een praktische, investeringsgerichte aanpak, inclusief indicaties voor uitvoeringstermijnen en actoren. Het toekomstbeeld voor 'Bedrijventerrein Beverwijk' is: één van de best bereikbare en meest duurzame werk-woongebieden in de IJmond; dynamisch, goed georganiseerd en economisch gezond. Een zelfstandige zeehaven, hoogwaardige maakindustrie, haven gerelateerde ondernemingen, 'slimme' start-ups en grown-ups en een innovatief distributiecluster gaan er hand in hand met het centrum van Beverwijk, de grootschalige detailhandel aan de Parallelweg en modern wonen in een hoogstedelijk centrummilieu.