Annelies Blom.
Annelies Blom. Foto: Aangeleverd

Herrie in je hoofd


UITGEEST - Simon (van Nick & Simon) verwijdert social media van telefoon. ''Ik durf ruiterlijk toe te geven dat ik gewoon echt verslaafd eraan ben'', kopt RTL Boulevard (29-3-2019). Hij wil het goede voorbeeld geven aan zijn dochtertje door niet een vader te zijn die constant op zijn telefoon zit. Dat niet alleen. Simon verklaart dat inmiddels duidelijk is uit neurologisch onderzoek dat we er allerlei klachten van krijgen: piekeren, slecht slapen, somberheid en zelfs depressie en angsten. Hij heeft gelijk.

Uitgeblust zijn heeft in onze tijd veel te maken met de manier waarop we digitaal communiceren. Kijk maar eens op straat of in de trein: bijna iedereen, jong én oud, kijkt op een schermpje. Met het gemak van de smartphone komt steeds vaker verslaving voor, stress door angst om iets te missen, te weinig slaap, somberheid, eenzaamheid, angstigheid en zelfs paniek. Onbehagen door overmatig online zijn. Wat kun je doen als je dit bij jezelf herkent: een leeg, onbestemd gevoel. Geen zin meer hebben om iets te ondernemen. Herrie in je hoofd, piekeren of snakkend naar een goede nachtrust?

Vaardigheid

Gun jezelf een 8-weekse mindfulnesstraining (afgekort MBSR). Mindfulness is een vaardigheid in het oefenen van de aandacht. Dat maakt bewuster en opmerkzaam. Je wordt als het ware weer echt wakker in plaats van te leven op de automatische piloot. En veel belangrijker: het stelt je in staat om bewuste keuzes te maken en zo beter in balans te blijven. Wie in het dagelijks leven mindful - met meer bewuste aandacht - leeft kan makkelijker relativeren, concentreren en focussen. Dat voelt veel beter. Veel deelnemers aan deze training hebben dat al ervaren.

In Dorpshuis de Zwaan, in Uitgeest, verzorgt Annelies Blom al vijf jaar training in Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Ze is mindfulnesstrainer in de hoogste categorie, aangesloten bij de VMBN. Dat is relevant in verband met vergoeding door zorgverzekeraars en werkgevers. Op 13 mei start de volgende training in Uitgeest. Informatie en inschrijven via de website blomcoaching.nl of bellen naar 06-24447688.