Lezing over vleermuizen

HEEMSKERK - Alle vleermuizen in Nederland zijn beschermd. Dat is vastgelegd in de Flora- en Faunawet. Eind jaren 30 van de vorige eeuw ging in Nederland het onderzoek naar de verspreiding en de trek van vleermuizen van start, o.a. in de Haarlemmerhout, met de toen nog zeer jonge studenten Leo en Pieter Bels. Zij waren op het spoor gezet door de Duitse wetenschapper Martin Eisentraut die daarmee in Berlijn begonnen was. Je zou kunnen zeggen "and the rest is history".

Joop van den Hoorn van jongsaf geboeid

Joop van den Hoorn is van jongs af geboeid door deze mysterieuze dieren en vertelt graag over zijn langdurige carrière als vleermuizenonderzoeker. Hij gaat vertellen over verschillende soorten, verspreiding, trekgedrag, onderzoeksmethoden, experimenten, echolocatie en wat niet al meer.
Het onderzoek in Nederland levert overigens nog steeds nieuwe ontdekkingen op. En de vleermuizen zelf krijgen steeds meer waardering. Zo wordt de landelijke vleermuisdag met avondexcursies (eind augustus) druk bezocht. Als u dit ook eens wilt meemaken is zijn uiteenzetting een goede voorbereiding.

De avond wordt gehouden in zaal Tropica aan de Const. Huygensstraat 99 te Heemskerk. het programma start om 20.00 uur. Bij de entreeprijs van € 5,= voor NIVON-leden en € 7,50 voor belangstellenden zijn koffie en thee inbegrepen. Inlichtingen: www.nivonbeverwijk.nl