'Gezonde kinderen in Beverwijk'

BEVERWIJK – Onlangs heeft GGD Kennemerland het Rapport Kindermonitor Beverwijk 2018 gepubliceerd en aan gemeente Beverwijk gepresenteerd. Men kan stellen dat het goed gaat met de gezondheid van de kinderen. 98% van de ouders heeft aangegeven dat zij de gezondheid van hun kind(eren) als zeer goed ervaren. In 2014 was dit nog 95%.

In het onderzoek zijn ouders op specifieke onderdelen bevraagd die bijdragen aan de lichamelijke gezondheid en een directe invloed hierop hebben. Zo ontbijt 97% van de kinderen elke dag en eten meer kinderen dagelijks groente en fruit. Ook op het gebied van drinken gaat het beter dan vier jaar geleden. Met onder andere het project 'Heel Beverwijk drinkt water' zet de gemeente in op het bevorderen van water drinken en het tegengaan van het drinken van zoete drankjes.
Aandachtspunt is het gewicht van de kinderen. Relatief veel kinderen in Beverwijk hebben overgewicht (12%). 75% van de ouders van kinderen met overgewicht zijn zich niet bewust van het feit dat hun kind te zwaar is. Daarom is het van belang te werken aan bewustwording bij ouders. Op het moment wordt dit onder andere al op het consultatiebureau gedaan. Zij bevragen, informeren en lichten ouders van zeer jonge kinderen voor over hun leefstijl, het belang van gezonde voeding en bewegen. Ook zijn er veel lokale initiatieven om kinderen (én volwassenen) te motiveren meer te bewegen.

De Kindermonitor 2018 is specifiek ingegaan op het onderwerp pesten. 28% van de ouders geeft aan dat hun kind recent gepest is. Dit lijkt een hoog percentage. Echter, ouders is ook gevraagd wat zij verstaan onder pesten. Hieruit blijkt dat ouders dit begrip verschillend ervaren. Het genoemde percentage roept hierdoor meer vragen op dan dat het duidelijkheid biedt.

De gemeente heeft aandacht voor dit onderwerp. Tijdens (voorlichtings)lessen in de klas wordt met de jeugd gesproken over wat pesten is en wat je hieraan kan doen. Ook faciliteert de gemeente weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen die kinderen helpen en leren beter met elkaar om te gaan.

Ook is de Kindermonitor 2018 ingegaan op de ondersteuningsbehoefte van ouders bij opvoeden en opgroeien. In de gemeente geeft 5% van de ouders aan de opvoeding van hun kind als (zeer) moeilijk te ervaren. Dit percentage is hetzelfde als in regio Kennemerland.

Inkomen

Uit de Kindermonitor blijkt dat als het inkomen van ouders onder druk staat, dit een negatieve invloed heeft op andere leefgebieden. Daarom is er voor dit thema extra aandacht geweest.