Lezerspost

Het sociale leven is verarmd. De persoonlijke contacten worden minder en vooral killer( Geert Mak, Hoe God verdween uit Jorwerd, oktober 1996). In werkelijkheid is ons leven er ook niet beter en ook niet gemakkelijker op geworden. In Nederland is het op dit moment voor veel mensen te ingewikkeld gemaakt, zie o.a. de inburgeringcursus. Komt nog is bij dat de saamhorigheid van de kleine overzichtelijke dorpssamenleving er al jaren niet meer is. Er is slechts nog sprake van snelle oppervlakkige functionele ontmoetingen. De solidariteit is jammer genoeg verloren gegaan. In Engeland is hij er al, de minister van eenzaamheid. De Belgische gemeente Sint-Truiden heeft een wethouder van Eenzaamheid.

Minister of wethouder van eenzaamheid

In Nederland willen we hier echter nog geen minister of wethouder voor vrijmaken. Hier is echter het idee ontstaan dat door de wijkaanpak van oude wijken de sociale samenhang versterkt zou moeten worden. Het is alleen jammer dat veel geld van de Rijksoverheid gegaan is naar achterstandswijken van grote steden. Maar ook andere kabinetsbesluiten vielen vaak in het voordeel van de grotere gemeenten uit. De kleinere gemeenten moesten het stellen met de gebruikelijke wijkaanpak.

Alleen de aannames waar op de gebruikelijke wijkaanpak was gebaseerd passen niet langer meer bij deze wijken. Burgerparticipatie zou een uitkomst kunnen zijn. In de omgevingswet wordt participatie een cruciaal onderwerp.

Een burgerinitiatief zoals een Huis van de Buurt is dus ook participatie op z'n sterkst. Voor bewoners door bewoners met als één van de thema's "eenzaamheid bestrijden". Het heeft jammer genoeg ook aangetoond dat met vrijwel alles wat men thans wil ondernemen men stuit op een bijna ondoordringbare barrière van management bureaucratie en dat de overheid niet goed is in het hebben van een lange adem.

Overheidsbeleid is wispelturig. Eenmaal in gang gezette interventies volhouden, zelfs als ze succesvol zijn is voor de overheid een buitengewoon lastige opgave. Zodoende gaat de gemeente dit jaar aan de slag met een Tijdelijke Raadscommissie Inwoners Participatie( TRIP).

Bewoners, organisaties en ondernemers nog meer betrekken is het idee. De TRIP is een adviesorgaan van de raad. De TRIP doet onderzoek naar participatievormen en rapporteert/adviseert de Raad over vormen van participatie. Misschien kan de TRIP onderzoek doen naar de suggestie van de bewoners van de Lau Mazirelstraat die graag een ondergrondse container willen op hun standplaats? Dit burgerinitiatief is namelijk afgewezen door het college. Het college gaf als antwoord burgerparticipatie wel belangrijk te vinden maar de bestaande beleidskaders zijn wel het= uitgangspunt!

Deze maand wachten de initiatiefnemers van het Huis van de Buurt al weer precies twee jaar op een evaluatie met de gemeente Beverwijk, na het sluiten van hun burgerinitiatief.

Mendes Stengs, Raadslid Vrij! Beverwijk