'Geen rolcontainer meer voor restafval'

BEVERWIJK - De PvdA Beverwijk wil dat bewoners ervoor kunnen kiezen om geen drie rolcontainers in hun tuin te plaatsen. Bij de uitrol voor een extra bak voor Plastic, Metaal en Drankkartons, wil de PvdA dat bewoners de mogelijkheid krijgen om de bak voor restafval in te leveren. Dan zouden de bewoners toegang kunnen krijgen tot de twee dichtstbijzijnde ondergrondse containers voor restafval in hun buurt. Als die er zijn natuurlijk, want het college is niet van plan om extra containers op korte termijn bij te plaatsen.

De reden voor de motie, die de PvdA hiervoor gaat indienen is vragen van inwoners. Zij vinden het te lang duren als de restafvalcontainer maar eens per vier weken wordt opgehaald. Het betreft vaak inwoners met kinderen in de luiers, of ouderen met incontinentiemateriaal. Dit gaat enorm stinken, vooral in de zomer. Verder is er bij veel gezinnen last van ruimtegebrek. Tuintjes zijn soms maar erg klein en een derde rolcontainer voor afval legt dan wel een groot ruimtebeslag, wat de leefbaarheid niet ten goede komt.

Op eerdere vragen van de PvdA antwoordde de wethouder dat inwoners ook kunnen kiezen om de rolcontainers een stukje open te zetten tegen stankoverlast. Ook was volgens haar een goede oplossing om te kiezen voor wasbare luiers, die zijn "makkelijk en betaalbaar". De PvdA beschouwt deze antwoorden als totaal betuttelend en betweterig en wil blijven zoeken naar een echte oplossing.

Het wordt volgens de PvdA tijd dat het college de inwoners serieus neemt en keuzevrijheid biedt. Niet alleen argumenten opnoemen waarom iets niet kan, maar kijken hoe het wel kan. De PvdA hoopt dan ook op brede steun voor de motie.