Afbeelding
(Foto: )

Wederkerig

Een korte raadsvergadering eind mei. Stilte voor de storm? Vast en zeker, want de voorjaarsnota en de jaarrekening zijn al in ons bezit. Deze nodigen altijd uit tot veel vragen en genoeg discussie voor een aantal avonden. Deze avond dus niet. Een mooi moment om in te zoomen op schriftelijke vragen die VVD Heemskerk heeft gesteld betreffende het thema 'tegenprestatie'. In ons coalitieprogramma is het thema 'tegenprestatie' opgenomen. De tekst hiervoor luidt:

"Tegenover verstrekte bijstand voor levensonderhoud wordt een tegenprestatie gesteld. Bij een tegenprestatie gaat het om een onbetaalde maatschappelijk nuttige activiteit".

VVD Heemskerk hecht veel waarde aan het principe 'Wederkerigheid'. Wie werkt draagt bij aan het betalen van collectieve lasten. Wie door een beperking minder of niet kan bijdragen, kan vanzelfsprekend (blijven) rekenen op zorg en steun. Wie echter wel kan werken, maar door tegenslag of eigen toedoen afhankelijk is van de overheid, kan dit niet alleen zien als een recht. Door het principe 'tegenprestatie' blijf je onderdeel van de samenleving; je ontmoet nieuwe mensen en krijgt regelmaat in je leven. Daarmee vergroot je ook je eigen kansen op doorstroming naar een echte baan.

Op dit moment is voor ons niet helder of in Heemskerk de tegenprestatie voldoende wordt ingezet. Onze vragen richten zich vooral op het zichtbaar krijgen van het aantal bijstandsgerechtigden, de doelgroep voor wie de tegenprestatie zou gelden, en hoeveel mensen daadwerkelijk een prestatie hebben geleverd. Daarnaast willen wij graag weten wat er gebeurt als men niet aan de tegenprestatie deelneemt en welke controlemechanismen er zijn om te zien of de prestatie daadwerkelijk gedaan is.

Wij vinden het belangrijk dat betreffende het ontvangen van hulp en bijstand, men er alles aan doet deze periode zo kort mogelijk te laten duren en ondertussen energie steekt in maatschappelijk nuttige activiteiten. We houden u op de hoogte.

Karin Smit VVD Heemskerk