Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Onthulling paaltjesmonument

HEEMSKERK - 'Plekken van plezier'. Dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendag. In het weekend van 14 en 15 september staan in heel Nederland monumenten een of twee dagen gratis open voor het publiek. In Heemskerk zal de aandacht vooral uitgaan naar de beide kastelen die het dorp rijk is. Maar er is meer. En dat begint al op vrijdag 13 september. Dan 'onthult' wethouder Aad Schoorl het herstelde provinciale monument aan de Zuidermaatweg: een serie grenspalen die deel uitmaken van de Stelling van Amsterdam.

De twee grootste publiekstrekkers in Heemskerk zijn nog altijd Chateau Marquette en Slot Assumburg. Daar worden alleen op de zondag, steeds beginnend op het hele uur, rondleidingen gehouden met gidsen van de Historische Kring Heemskerk. In Assumburg begint om 14.00 uur bovendien een optreden van het Kennemer Koperkwartet, bestaand uit Edwin Duineveld, en Martin de Rijk op trompet, Corinne de Beer op hoorn en Henk Ouwerkerk op bastrombone.

Voor of na het bezoek aan het slot is een wandeling door de in klassieke stijl aangelegde kasteeltuin de moeite waard. Hetzelfde geldt voor de lommerrijke omgeving van Chateau Marquette. De 'Kennemer Bloemendagen' in het buurtcentrum d'Evelaer vallen samen met de Open Monumentendagen. Thema is dit jaar 'Het duistere dierenrijk'. Vele door de kwekers in dit gebied gepresenteerde bloemen omlijsten hier de monumentale veilingklok. In het tuindersgebied staat op het adres Kleine Houtweg 6 een gerestaureerde kwekerswoning uit 1873. Bij dit Rijksmonument hoort een tuin, die een lust is voor het oog. In het centrum van Heemskerk staat ook de Dorpskerk open. Bij deze kerk zijn ook de obelisk en het kerkhof het bekijken waard.

Meer informatie over het thema van dit jaar en alle opengestelde monumenten in Heemskerk en omgeving kunt u vinden in de brochure die is samengesteld door het Regionaal Comité Open Monumentendag. Deze brochure is gratis verkrijgbaar in het gemeentehuis, bij de verschillende monumenten, boekhandel Stumpel, de Patatoloog, De Groene Ezel en Ontmoetingscentrum De Stut. Ook op internet kunt u hierover informatie vinden op de website www.openmonumentendag.nl.