Praten over de dood

'Zeg hoe zie jij eigenlijk je eigen uitvaart voor je?'

'Geen poespas voor mij, gooi mij maar in de kliko'

'Dat mag niet, wil je begraven worden of gecremeerd?'

'Nou weet ik niet hoor, kunnen we het over iets gezelligers hebben?'

Doorgaans leven we met de rug naar de dood toe. Het lijkt alsof er gedacht wordt dat je van praten over de dood sneller dood gaat. Dat is niet zo. Toch komt de dood, ongevraagd, regelmatig te vroeg op de schouder kloppen. En dan? Dan moet ineens uw man, uw dochter, uw broer heel belangrijke beslissingen nemen. Maar uw broer heeft zojuist zijn zus verloren. Plots is zijn hele leven anders, maar of hij toch op dat moment even én de kist én de kaart wil uitzoeken én of hij dan bitterballen of een luxe assorti aan roomboterkoeken wil serveren aan de belangstellenden.

Wat ik het mooiste vind aan mijn vak is dat ik elke dag in aanraking kom met de liefde. Met oprecht gevoel. Met huilen en vaak ook met heel veel lachen. De dood relativeert, brengt samen en maakt geen onderscheid. Of de nabestaanden nou bitterballen, cake of helemaal niets serveren is eigenlijk niet zo belangrijk. Dat de nabestaanden een passend afscheid hebben vormgegeven dat gaat over hun geliefde en hen daardoor in staat stelt het gemis in hun leven te verweven, is dat wel.

Wanmaker Uitvaart helpt u met het voorbereiden op het afscheid. We luisteren graag en helpen u een persoonlijk afscheid vorm te geven. Dat gaat over het leven. Middenin het centrum van Heemskerk vindt u aan de voorzijde van het pand aan de Maerelaan ons kantoor/uitvaartwinkel met vaste openingstijden. Loopt u gerust even binnen. Aan de achterzijde vindt u twee huiselijke afscheidskamers waar nabestaanden d.m.v. toegang met eigen sleutel, hun dierbare in alle rust en discretie kunnen bezoeken, wanneer zij maar willen.

Wanmaker Uitvaart, Maerelaan 6, 1961 KA Heemskerk. Tel: 0251-254135, info@wanmakeruitvaart.nl, www.wanmakeruitvaart.nl.