'Tevreden over aanbod welzijns- en zorgvoorzieningen'

BEVERWIJK – Het college van B&W van Beverwijk heeft een rapport met de resultaten van een onderzoek onder de inwoners van Wijk aan Zee naar de gemeenteraad gestuurd. Het gaat om een onderzoek naar de behoeften op het gebied van welzijn, zorg en sport. De resultaten worden in het najaar in de jaarvergadering van de Dorpsraad gepresenteerd en besproken. Uit het onderzoek komt naar voren dat men over het algemeen tevreden is over het bestaande aanbod aan welzijns- en zorgvoorzieningen in Wijk aan Zee.

Resultaten onderzoek welzijn, zorg en sport van inwoners Wijk aan Zee

Inwoners kunnen terecht bij de door hen gewenste activiteiten, al vinden die soms buiten het dorp plaats. Wel mist men voorzieningen specifiek voor jongeren, maar ook voor oudere inwoners. Het sportaanbod kan beter en sommigen missen ondersteuning voor mantelzorgers en inwoners met een beperking.

Dorpshuis De Moriaan is belangrijk voor inwoners van Wijk aan Zee. Wel vindt men dat de huidige locatie beter kan qua toegankelijkheid, uitstraling en functionaliteit en de dorpshuisfunctie kan beter benut worden. Wijk aan Zeeërs hebben en houden graag het initiatief als het gaat om de organisatie van activiteiten en evenementen. Dat is de kracht van het dorp en van de georganiseerde activiteiten. Ze willen graag dat de gemeente ze daarin faciliteert. Veel inwoners hebben bij de enquête aangegeven graag betrokken te willen worden bij de uitwerking van plannen.

Eind 2018 heeft het college besloten dit onderzoek te gaan doen. Aan de Participatieraad is gevraagd om samen met de gemeente het onderzoek vorm te geven en mede trekker te zijn. Er is een werkgroep met vertegenwoordigers uit Wijk aan Zee samengesteld. Die heeft het onderzoek mee voorbereid en uitgevoerd.

In het onderzoek staan twee vragen centraal: welke behoefte bestaat er nu en in de toekomst bij de inwoners van Wijk aan Zee op het gebied van welzijn, zorg en sport? En wat kan de bevolking zelf daarin organiseren? Als eerste is nu een brede peiling gehouden onder de inwoners van Wijk aan Zee en is geïnventariseerd wat er aan activiteiten/voorzieningen in het dorp beschikbaar is. Dit deel is nu afgerond en daarover is een rapport opgesteld. Hierna volgt de vraag: wat kunnen actieve partijen de komende jaren als antwoord op de vraag uit de bevolking aanbieden? Dit tweede deel wordt nu opgestart.