Suzanne Goeman.
Suzanne Goeman. (Foto: Aangeleverd)

Zorg en gezelschap voor ouderen in de IJmond

IJMOND - Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ouderen en mensen met een chronische ziekte eenzaam is. Per 1 oktober start Suzanne Goeman met haar eigen bedrijf Pluk de dag met Suus om daar wat aan te doen. Haar bedrijf biedt (thuis)zorg, begeleiding en gezelschap. Heemskerkse Suzanne besloot na ruim 25 jaar in de financiële dienstverlening dat het mooi was geweest. Ze werd vrijwilliger bij de hospice in Beverwijk. "En na een paar diensten daar besloot ik het roer om te gooien. Ik vond het zó mooi hoe men daar zorg verleende. Dat wilde ik ook graag doen."

Goeman startte met de opleiding tot Verzorgende IG en werkte tijdens haar stage met ouderen met dementie. "Ik voelde me daar direct als een vis in het water, omdat ik allerlei dingen mocht proberen om het welzijn te vergroten." Ze merkte dat muziek één van de beste medicijnen is.

Hersenen

"Muziek is verbonden met dat deel van de hersenen waarin ook de emoties zijn opgeslagen. Dit deel van de hersenen wordt ook aangetast door dementie, maar pas als laatste. Door muziek zijn mensen dus in staat om herinneringen terug te halen. Kijk maar eens naar de YouTube documentaire Alive Inside."

Eind september geeft ze haar baan als Verzorgende IG in zorgcentrum Westerheem op om met haar eigen bedrijf te starten. Cliënten variëren van ouderen met dementie, die begeleiding en gezelschap willen tot jongere cliënten met een chronische ziekte.

Zorg en begeleiding

"Bij bijna alle cliënten gaat om een combinatie van zorg en begeleiding. Daar ben ik 8 tot 24 uur per dag. Maar ik heb ook cliënten waar ik alleen een activiteit mee onderneem zoals samen zingen, wandelen of samen boodschappen doen. Heerlijk om zorg te kunnen verlenen zoals ik dat graag wil. Eén op één, alle aandacht en zonder tijdsdruk."

Wilt u ook zorg, gezelschap of begeleiding, kijk dan eens op www.plukdedagmetsuus.nl of bel met Suus op 06 5379 1844.