Lezerspost

Herinrichting Rijksstraatweg en Lunet

Nu het doorgaande autoverkeer richting Beverwijk op de gemeentegrens is geblokkeerd komt ook het prachtige Lunet weer tot z'n recht, behalve dat de aanwezigheid van een zeer veel overlast gevende tweedehandsautohandel deze historische plek volledig teniet doet. Dat valt ook des te meer op met de prachtig aangelegde wandel- en fietsroute langs de "groene golf" van de andere Lunetten en groenpartijen rondom, en straks de realisatie van wateropvangpartijen iets noordelijker, langs de provinciale Binnenduinrandweg.

Anno 2019 is het nog steeds onbegrijpelijk dat deze tweedehandshandel, ook oorzaak voor de onveiligheid en uitstoot van giftige CO2 voor het langzaam verkeer en omliggende woonstraten, nog steeds getolereerd wordt terwijl een nevenvestiging op het verderop liggende bedrijventerrein De Houtwegen hiervoor de aangewezen ruimte zou moeten zijn, zoals overigens ook voor alle andere autobedrijven het geval is.

Het blijft een raadsel waarom de gemeente Heemskerk met haar voortvarend groen- en duurzaamheidsbeled kiest voor handhaving van deze autohandel met warempel extra parkeerplaatsen aan de Rijksstraatweg, terwijl bewoners gevraagd wordt oog te hebben voor het milieu en zich met toepasselijke maatregelen voor te bereiden op de komende energietransitie.

Met de aangekondigde nieuwbouwplannen langs de Rijksstraatweg en verlengde Botter Acker, zullen ook deze locaties de nadelige gevolgen ondervinden van de aanwezige autohandel verderop. De woonkwaliteit van deze splinternieuwe huizen wordt straks meteen een stuk minder.
Overigens wat te denken van een vrijkomend en door de gemeente zeer gewenst terrein voor prachtig gesitueerde huizen rond de bestaande Lunet, zodra de autohandel wordt verplaatst?

Kortom, de herinrichting van de Rijksstraatweg biedt nog veel meer aantrekkelijke voordelen voor de omwonende burgers en toekomstige bewoners. Dringend verzoek daarom aan alle gemeentelijke en eventuele provinciale instanties te kiezen voor deze voordelen.

Paul Visser, Heemskerk