Onderzoek Participatiewet Heemskerk: positieve resultaten

HEEMSKERK – Een toenemend aantal inwoners in Heemskerk heeft werk gevonden. Het beroep op de bijstand neemt af. Tegelijkertijd doet een andere groep inwoners juist een beroep op de bijstand. Dit zijn mensen die voorheen een Wajong-uitkering hadden of onder de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) vielen. Dit blijkt uit een onderzoek dat onlangs is gedaan naar de effectiviteit van de Participatiewet.

Heemskerk heeft de afgelopen periode gewerkt aan een andere manier van uitvoering geven aan de Participatiewet die beter aansluit op de maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij is door de gemeente gezocht naar een balans tussen verschillende facetten. Streng aan de poort en tegelijkertijd meer aandacht voor de inwoners in de uitkering - ook voor hen die niet direct aan het werk kunnen – en continue aandacht voor handhavingssignalen. Daarnaast worden een aantal pilots uitgevoerd om nieuwe inzichten op te doen. Door deze resultaten is het tekort op het bijstandsbudget in Heemskerk weggewerkt. Ook worden inwoners structureel persoonlijk gesproken waardoor sneller kan worden ingespeeld in veranderingen in de leefsituatie.

Het onderzoek is uitgevoerd over de eerste jaren na invoering van de Participatiewet (2015-2018). . Inmiddels heeft het college ook vanwege de doorontwikkeling binnen het sociaal domein een nieuwe koers ingezet. Beleid en uitvoering van de Participatiewet worden onderdeel van het nog vast te stellen beleidsplan sociaal domein 2020 - 2023. Hierdoor is de gemeente in de toekomst beter in staat de regie te voeren en afgewogen keuzes te maken