Ook bij het Horizon College werken vrouwen in de techniek.
Ook bij het Horizon College werken vrouwen in de techniek. (Foto: Kennemer College locatie mavo/Piet Blankendaal))

Speeddaten op het Kennemer College Mavo

IJMOND - Connie Termes, decaan en loopbaanbegeleider van het Kennemer College mavo, doet het al jaren: speeddaten. Nee, niet in de relationele sfeer. Dit gaat over snel kennismaken met een beroep, en meer specifiek een beroep in de techniek.

Meisjes en Techniek

Nog steeds zijn de vooroordelen sterk aanwezig als het gaat over technische beroepen. "Ga je iets doen in de techniek? Maar je bent toch een meisje?" Juist daarom zijn op het Kennemer College 'vrouwen uit de techniek' uitgenodigd om vanuit hun perspectief aan de meisjes uit klas 2 mavo te vertellen over het vak waarin zij werken. De organisatie ligt in handen van het VHTO, het landelijk expertisebureau vrouwen en techniek. Zij zetten zich in om de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en ICT te vergroten.

'Ga je iets doen in de techniek? Maar je bent toch een meisje?'

Het VHTO start de voorlichtingsronde dan ook met een introductie over het doel van de bijeenkomst en aan de hand van filmpjes wordt een beeld geschetst van wat er zoal mogelijk is in de techniek. Lola Molenkamp van VHTO vertelt over het tot stand komen van een app waarmee je kunt betalen. Geboeid kijken de leerlingen naar het scherm: "Geen idee dat dit ook techniek is!"

Carrousel

Na de introductie start de speeddate. In een carrousel krijgen de meisjes gesprekken met Tata Steel, het Horizon College, Liandon en Sophia revalidatie. Joan Andreas van Liandon heeft de tafel vol liggen met attributen. Joan werkt al 36 jaar in de techniek en haar levensverhaal is onderdeel van de speeddate. Toen zij naar de (toen nog) LTS ging waren er 50 meisjes en 2000 jongens op die school. De leerlingen kijken elkaar aan. Een andere wereld, maar niet minder aansprekend. Joan vertelt gepassioneerd over haar beroep en de foto's spreken boekdelen.

Twee delen

De dames van het Horizon College passen twee delen van een hardhouten kozijn in elkaar. Aleta de Groot is instructeur machinale houtbewerking: "Kijk, dit past heel mooi en geeft een hele sterke verbinding. Hebben jullie wel eens van een zwaluwstaart gehoord?" De meisjes luisteren geïnteresseerd. Eén van hen wil graag architect worden. Ze is thuis op dat idee gebracht omdat haar moeder zag dat ze zulke mooie gebouwen maakte van Lego.

Op een andere tafel een zwaar metalen voorwerp. Het blijkt te gaan om een boorkop waarmee tunnels worden geboord voor pijpleiding. Deze voorlichter is, samen met een tafel verderop, van Tata Steel.

'Betaald leren'

Tijdens de gesprekken komt het zogenaamd 'betaald leren' ter sprake. Daar hebben de leerlingen wel oren naar! Het blijkt te gaan om de opleiding aan de bedrijfsschool bij Tata. Daarbij krijg je direct salaris, een baangarantie en een volledig betaalde beroepsopleiding. Ook dat klonk bij een aantal als muziek in de oren: "Betaald leren? Kunnen we dat nu ook niet krijgen?"

'Hebben jullie wel eens van een zwaluwstaart gehoord?'

De speeddate loopt ten einde. De leerlingen hebben een indruk gekregen van werken in de Techniek. Voor de dames van VHTO is het werk hiermee niet ten einde. Zij verzorgen een veelheid aan activiteiten, zowel op onderwijsgebied als daarbuiten. Mila van Egmond van VHTO had nog een leuke suggestie voor de jonge architecte: "Ze zou eens een dagje aan workshadowing moeten doen, meelopen met iemand van het vak om te ervaren hoe het is."

Een prima idee. Misschien tijdens de snuffelstageweek?