Hollands Vocaal Ensemble.
Hollands Vocaal Ensemble. (Foto: Aangeleverd)

Hollands Vocaal Ensemble verzorgt tweemaal een kerstconcert

HEEMSKERK - Kamerkoor Hollands Vocaal Ensemble onder leiding van dirigent Moritz Johannes Kellner zingt in Heemskerk en Den Helder tijdloze en wonderschone kerstliederen. Dat gebeurt in het weekend van 21 en 22 december. Het kerstconcert op zaterdagavond 21 december is in de Dorpskerk van Heemskerk, aanvang 20.15 uur en zondagmiddag 22 december in de Petrus en Pauluskerk te Den Helder, aanvang 15.30 uur.

In Dorpskerk Heemskerk op 21 december

Het Hollands Vocaal Ensemble, opgericht in 1983, vormt met zo'n 20 gepassioneerde zangers en zangeressen uit de regio een kamerkoor dat in Alkmaar haar thuishaven heeft. Het koor is bij uitstek thuis is in "oude muziek" maar schuwt muziek uit andere perioden niet.

Kerstprogramma

Het kerstprogramma besteedt ruim aandacht aan oude kerstmuziek van onder meer William Byrd, Heinrich Schütz en Felix Mendelssohn Bartholdy. Het pure, archaïsche (primitieve), mystieke en pastorale (herderlijke) zijn elementen die in deze liederen de toon zetten, muzikaal bewegend tussen uitbundige vreugde en stille inkeer. A capella gezongen liederen worden afgewisseld met koorwerken begeleid door de organist/pianiste Anja van der Ploeg.

'Entre le boeuf et l' âne gris, …' is één van de oudste nog gekende kerstliederen uit de 13de eeuw: "Tussen de os en de grijze ezel slaapt…, slaapt…, slaapt de kleine zoon. Duizend engelen en duizend serafijnen bejubelen deze god van oneindige liefde!".

Met 'Es ist ein Ros entsprungen' (16de eeuw) in een bewerking van de hedendaagse componist Jan Sandström wordt er vanuit het heden een welluidende brug geslagen naar het origineel van Michael Praetorius, waarbij als het ware de echo uit het verleden wel heel dicht op de huid komt.

Tenslotte zal Benjamin Britten, 20ste-eeuws componist, ons, en te verwachten u ook, overtuigen van het Wonderschone met een intens Al-le-lu-ya! Het is alles Wonderschoon. Hetzelfde verhaal, hetzelfde kerstlied en toch weer wonderschoon. U bent van harte welkom om het te aanhoren en te beleven. En mag dit concert uw pad naar de toekomst weer even bijlichten. Entree Dorpskerk Heemskerk 15 euro, 60+ en studenten: 12 euro, kinderen tot 12 jaar: 7 euro. Toegang tot de Petrus en Pauluskerk te Den Helder is gratis, met een collecte na afloop. Reserveren: www.h-v-e.nl / hollands.vocaal.ensemble@gmail.com