Echtpaar Smeraglia.
Echtpaar Smeraglia. (Foto: Bert Westendorp)

'Liefde voor een goed product'

HEEMSKERK – Het pand van Smeraglia aan Lijnbaan 77 ademt Italië. Het echtpaar Smeraglia is al sinds 1972(!) de stuwende kracht achter het bedrijf.

Echtpaar Smeraglia bracht Italië naar Heemskerk

Vrijwel alle producten zijn geïmporteerd uit diverse Italiaanse streken. Pasta's, salumi, prosciutto, zoetwaren en panettoni, Italiaanse wijnen en delicatessen vormen de hoofdschotel. Italiaanse cakes staan naast de wijnen te pronken op grote tafels in het magazijn. Maar ook specifiek Italiaanse kazen, worsten en typisch Italiaans vlees, zoals guanciale (een Italiaans gezouten vleesproduct, bereid uit varkensvleeswangen) en pancetta zijn te koop.

Het pand van Smeraglia aan Lijnbaan 77 ademt Italië

Dat laatste is Italiaans spek afkomstig van de varkensbuik, dat ongeveer gedurende drie maanden aan de lucht gedroogd is. Het wordt gekruid met zout, peper en andere kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Italiaanse restaurants, maar ook particulieren weten de wijnen en gerechten op waarde te schatten.

Amsterdam

Ria en Vincenzo Smeraglia hebben in de loop der jaren heel wat trends voorbij zien komen. Ria over dat onderwerp: "De smaak van mensen is altijd aan veranderingen onderhevig. Vooral in de beginjaren was dat moeilijk in te schatten. Om de smaak van de klanten uit te testen hebben we in die beginjaren een winkel in Amsterdam geopend.

"Daar stalden we de producten uit en konden we uitproberen wat de klanten aansprak." De winkel aan Kinkerstraat 21 bestaat nog steeds, maar de intentie is veranderd. Het is geen 'proeflokaal' meer, maar een winkel waar Italiaanse delicatessen en kant en klaar maaltijden - uiteraard Italiaans - te bestellen zijn."

'De winkel aan de Kinkerstraat 21 bestaat nog steeds'

Weliswaar is Smeraglia een groothandel, maar ook particulieren zijn eveneens welkom, wil het echtpaar nog even extra benadrukken. De hele maand december is de winkel ook op zondag van 12.00 tot 16.00 uur open. "We hebben nu een aparte wijnactie. Voor € 6,95 is er een Italiaanse kwaliteitswijn van anderhalve liter te koop. Zowel Rood, wit als rosé", laat de heer Smeraglia (geboren in Napels) weten.

Catering

Catering vormt een hoofdstuk apart. Dat houdt in dat de vleeswaren gesneden aan de klanten geleverd worden. Van tevoren bellen om bestellingen door te geven wordt aangeraden. Ook wie door de week de zaak wil bezoeken kan het best vooraf even bellen. "We zijn niet altijd in de zaak aanwezig omdat we bestellingen ook moeten afleveren aan diverse restaurants.''

Ondernemerschap

Het echtpaar weet de motivatie om al zoveel jaren de groothandel te runnen, prima te omschrijven. "Het is de liefde voor een goed product. Daarnaast is het ondernemerschap fijn om te doen, daar genieten we van." Informatie: www.smeraglia.nl; mail: info@smeraglia.nl, telefoon 0251-247204.