Bjorn Wanders met zijn gezin.
Bjorn Wanders met zijn gezin. (Foto: Aangeleverd)

'Wij hopen op een wonder'

BEVERWIJK - Bjorn Wanders, 31 jaar en woonachtig in Beverwijk, heeft in augustus te horen gekregen dat hij nog 14 maanden te leven heeft. Bjorn heeft een bijzonder zeldzame vorm van kanker met het gen H3K27M, dat snelgroeiend, kwaadaardig en zeer agressief is. Er is in Nederland of Europa geen medicijn die deze vorm van kanker kan bestrijden. In Amerika bestaat dit medicijn wel. Bjorn en zijn vrouw Lizzy zijn vastberaden en zijn de Stichting Bjornswonder gestart.

Beverwijker Bjorn Wanders heeft zeldzame vorm van kanker

Dit medicijn ONC201, vernietigt het gen H3K27M. De medicatie is nog in ontwikkeling in Amerika en daarom moeilijk te verkrijgen en kostbaar, kosten die de verzekering niet vergoedt. De Stichting Bjornswonder is opgericht om geld in te zamelen om deze medicatie uit de Verenigde Staten te verkrijgen. "Deze medicatie is mijn kans op een toekomst. Een toekomst met mijn vrouw en zoon, waar ik zo van droom", zegt Bjorn. In januari staat de afspraak in het ziekenhuis in New York gepland. "Dan horen we hoeveel de totale kosten voor de studie en het medicijn zullen bedragen", legt Lizzy uit. "We hopen dat hij zo snel mogelijk met het medicijn kan starten", voegt zij daaraan toe.

Bjorn en Lizzy vertellen al veel donaties te hebben ontvangen sinds de website Bjornswonder.com live is gegaan. "Wij waarderen dit zo erg, ik kan het niet omschrijven", zegt Bjorn. Dit gaat tot op heden alleen om persoonlijke donaties en met grote initiatieven willen ze pas na hun bezoek aan New York beginnen, als alle medische details verder bekend zijn.