Winterbanden bieden veiligheid op sneeuw en nat wegdek.
Winterbanden bieden veiligheid op sneeuw en nat wegdek. (Foto: Adobe Stock)

Winterbanden nodig in Nederland?

REGIO - Waarom zijn winterbanden zo belangrijk? Hebben ze alleen nut in de sneeuw, of ook op een nat Nederlands wegdek, als het een graadje of 5 boven 0 is?

Banden - zowel zomer- als winterbanden - zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Immers: het enige contact dat een bestuurder heeft met de weg verloopt via de banden. Die moeten dus een maximum aan veiligheid bieden door veel grip en water af te voeren. Winterbanden bieden vanaf 7 graden Celsius en daaronder meer grip dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland natuurlijk veelvuldig voor.

Remweg op sneeuw

Winterbanden zijn uit een andere rubbersamenstelling opgetrokken dan zomerbanden. Verder hebben winterbanden een heel ander profiel met extra lamellen. Dat zorgt voor meer grip. Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat een bestuurder de rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.

ANWB advies

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Deze bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. Een all season band is een compromis tussen een zomer- en een winterband. Maar winterbanden doen het altijd beter op een besneeuwde helling dan all season banden.

Bron: ANWB