Neem je lot in eigen hand

Minder soepel en minder kracht. Dat is je lot als je ouder wordt. Maar als je lekker actief blijft, lichamelijk zwaar werk doet of veel sport dan kun je het nog heel lang op een goed niveau volhouden.

Vanaf je 30e lever je elk jaar ongeveer 1% spiermassa per jaar in en op 70-jarige leeftijd is dat al 3% per jaar. Tien jaar achter elkaar zo'n afname betekent dat je ongeveer een kwart kwijt bent. Logisch dat sommige zaken dan moeilijker gaan. Een weekje met griep in bed hakt er helemaal in. En bouw het dan maar weer eens op Belangrijk is om je niveau zo lang mogelijk op peil te houden en dat betekent bewegen, bewegen, bewegen!

Bouw bewegen en krachttraining in in je systeem en doe het elke dag.

De adviezen zeggen: minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen. Matig intensief wil zeggen dat je ademhaling sneller wordt en je hartslag omhoog gaat. Meer en intensiever is nog beter en dan ook het hele jaar door.

En minimaal tweemaal per week spierversterkende oefeningen oftewel krachttraining doen. Daarvoor hoef je niet perse naar de sportschool, veel oefeningen kun je ook thuis doen of tijdens een wandeling.

Traplopen is heel goed, kniebuigingen, op je tenen lopen, hinkelen, tijdens het wandelen regelmatig even met je handen naar de grond, springen en wat je maar verzint.

Twijfel je of je gezondheid goed genoeg is om hiermee te beginnen, raadpleeg dan je huisarts of de sportarts.

siem.zeilemaker@me.com