Vertrouwenspersoon

Vanuit veel (sport)organisaties wordt na een aantal onthullingen gewezen op het belang van het veilig kunnen melden van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht hun personeel een veilige werkomgeving te bieden. Dat geldt ook voor psychosociale belasting en dus niet alleen of je wel veilig op de steiger staat.

Nu is het altijd een grijs gebied wat voor de een wel en de ander geen grensoverschrijdend gedrag is. Je kunt geen lijstje maken van wat wel en niet mag. Maar dat is nu juist het punt, dat bepaalt degene die het zo ervaart.

Als jij bij een bedrijf werkt waar het de gewoonte is om bij een verjaardag of een andere feestelijkheid iedereen te zoenen en jij wilt dat niet heb jij een probleem. Als je er iets van zegt hoor je al gauw "oh, hou je daar niet van, doe niet zo kinderachtig" tot veel ergere opmerkingen achter je rug om. En dat nee-zeggen is zeker lastig als het om je leidinggevenden gaat, net zoals elke andere machtssituaties, zoals een sporttrainer die met jongeren werkt.

Gelukkig zijn er nu steeds meer bedrijven, verenigingen en (sport)bonden die vertrouwenspersonen of vertrouwenscontactpersonen aanstellen.

Dat is iemand waar je veilig kunt melden wat jou is overkomen of welk gedrag jij ongewenst vindt. In overleg wordt dan besproken of er in informele sfeer gezocht wordt naar een oplossing of dat je misschien wel geadviseerd wordt om aangifte te doen. Veel sportbonden doen bijvoorbeeld altijd aangifte van seksuele intimidatie.

Iets om over na te denken en eens na te vragen hoe dat bij jouw organisatie geregeld is.

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.