De verkeersboetes gaan volgend jaar weer omhoog. De politie is er alert op.
De verkeersboetes gaan volgend jaar weer omhoog. De politie is er alert op. Foto: Archief Rodi Media

Verkeersboetes worden duurder

REGIO - Benieuwd naar de verkeersboetes van 2020? Ten opzichte van 2019 worden de snelheidsboetes duurder. De overheid spreekt over een inflatiecorrectie van 2,7%. Ferdinand Grapperhaus, de minister van Justitie en Veiligheid: "Dit percentage is gebaseerd op de wijziging van de consumentenprijsindex in de periode van 1 juni 2018 tot 1 juni 2019. Gestreefd wordt naar inwerkingtreding van het ontwerpbesluit met ingang van 1 januari 2020."

Snelheidsduivels betalen 1 tot zelfs 10 euro meer voor een snelheidsboete. En hoe zit het dan met de boetes voor overige verkeersovertredingen die onder de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) vallen? Voor boetes die in 2019 nog 380 euro moesten kosten, betaalt een bestuurder in 2020 een bedrag van 390 euro.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie sleutelt niet aan de administratiekosten. Die blijft net als vorig jaar steken op een bedrag van 9 euro per boete. De overtreder betaalt 5,52 euro voor personeelskosten, 2,53 euro voor apparaatskosten, 0,59 euro voor gerechtskosten en 0,36 euro voor rente en afschrijving.

In Nederland krijgen overtreders vaak al na enkele dagen een boete op de mat. Wie het niet eens is met een verkeersboete of snelheidsboete kan bezwaar maken bij de officier van justitie zolang er maar een 'M' op de boete staat. Een DigiD is nodig om bezwaar te maken.

Een boete voor de eerste drie kilometer te hard is er niet, maar wie vier kilometer te hard rijdt, is aan de beurt: binnen de bebouwde kom: 28 euro, 30 km/u zone of werkzaamheden binnen de bebouwde kom 47 euro, buiten de bebouwde kom en de snelweg 25 euro, werkzaamheden buiten de bebouwde kom 38 euro en bij snelwegwerkzaamheden 33 euro. Uiteraard wordt de boete alleen maar hoger voor wie sneller rijdt dan die schamele vier kilometer. Meer dan dertig kilometer kost een bestuurder ruim 300 euro!

Overige boetes

Als de bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt, door rood rijdt, op een kruispunt een bestuurder van rechts geen voorrang verleent of niet links inhaalt, kost dat 240 euro. Geen autogordel dragen, een passagier jonger dan 12 jaar en korter dan 1.35 meter vervoeren, zonder dat gebruik wordt gemaakt van een voor hem/hen geschikt en goedgekeurd kinderbeveiligingssysteem of als het kenteken niet goed leesbaar is: 140 euro. Houd iemand geen rekening met een militaire colonne of uitvaartstoet en onderbreekt die of parkeren bij een kruispunt op een afstand van minder dan vijf meter daarvan, te betalen 95 euro.

Meer weten over de verschillende hoogtes van de boetes? Kijk op www.autorai.nl/verkeersboetes-alle-bedragen-op-een-rij. Leef de regels na, want boetes zijn een aanslag op de portemonnai.