Ieder kind een smerige jeugd

"ik wens ieder kind een smerige jeugd toe", zei ooit een oudere verpleegster tegen mij, Ze bedoelde dat we tegenwoordig alles maar vies vinden en alles wat op de grond valt of een dag over de houdbaarheidsdatum is meteen weggooien. Ze was er zeker van dat een te schone omgeving de oorzaak is van minder weerstand en wellicht een oorzaak van allerlei allergieën.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat onder meer omgevingsfactoren een rol spelen bij het krijgen van een allergie. Zo komen allergieën voornamelijk voor in westerse landen, vermoedelijk door een (te) schone leefomgeving. Het immuunsysteem van kinderen raakt ervan uit balans, waardoor zij meer kans hebben om een allergie te ontwikkelen.

Andere mogelijke oorzaken zijn dat we meer antibiotica gebruiken en dat jonge kinderen minder buiten spelen. De Universiteit van Wageningen concludeert dat het aantal allergieën in 25 jaar is verdubbeld. En de kans dat je op enig moment in je leven last krijgt van een allergie, is ongeveer 30%.

In veel gevallen is het krijgen van een allergie ook erfelijk bepaald. Wanneer bijvoorbeeld een van de ouders allergisch is, heeft het kind een kans van 50% om ook allergisch te zijn. En wanneer beide ouders allergisch zijn, is die kans zelfs 70%.

Een beetje smeriger mag dus best

siem.zeilemaker@me.com