Jezelf belonen mag

In deze column hebben we het over gezond leven. Veel bewegen, gezonde voeding komen regelmatig aan bod.

Als je je daar goed aan houdt, mag daar ook best eens wat tegenover staan. Beloon jezelf en neem een keer een tompouce of een kroket en geniet daar dan extra van. En word je dan 'betrapt' zeg dan gewoon "ik vind dat ik het verdiend heb", want uiteindelijk bepaal je dat zelf.

Maar nu staan de feestdagen voor de deur en dan kan het ook weer lastig worden. Veel eten en drinken lijkt wel een verplicht nummer. Doe je er niet aan mee, terwijl je wel met anderen aan tafel zit, dan krijg je al gauw opmerkingen, zoals: "Doe niet zo ongezellig" of "ik heb niet voor niks de hele dag in de keuken gestaan" en "heb je nu al genoeg gehad?" en uiteraard wil je er ook geen woorden over krijgen of jezelf moeten verdedigen.

Misschien is het goed om jezelf tijdens deze dagen te belonen. Je bent al tijden gezond bezig, je snoept en eet met mate, je sport regelmatig en stiekem ben je best trots op jezelf.

Nou kom op, neem het er dan lekker van. Omdat je al een tijd bezig bent met gezond leven en eten let je toch wel op dat het niet uit de hand loopt.

Na de feestdagen ga je er weer tegenaan. En dat moet je niet als een straf zien, want je weet dat een beloning af en toe mag.

Fijne feestdagen.

siem.zeilemaker@me.com