Het verborgen pareltje.
Het verborgen pareltje. (Foto's: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

'We willen hier nooit meer weg'

Zo woon ik: het Hofje van Paling en van Foreest op Zevenhuizen

ALKMAAR - 'Wat schuilt er achter die dubbele deur op het adres Zevenhuizen in hartje stad Alkmaar?'. Elke keer als Ria en Bert van der Steenhoven langs het pand liepen dat bekend staat als 'Het Hofje van Paling en van Foreest' op Zevenhuizen, vroegen ze zich dat af. Inmiddels wonen ze twaalf jaar in de woning met de dubbele deur waar zij als beheerdersechtpaar toezien op een binnentuin met daar omheen gelegen dertien kleine woningen.

Het beheer van het Hofje van Paling en van Foreest op Zevenhuizen is door de eeuwen heen altijd in handen geweest van leden van de familie Van Foreest. Inmiddels valt het hofje onder de Stichting Paling en Van Foreest. Ria van der Steenhoven: "Het is van oorsprong een familie van jonkheren en baronessen, waar steeds de oudste zoon verantwoordelijk werd gehouden voor het hofje. En dat is nóg zo. Wij kunnen alleen maar zeggen dat het heerlijke mensen zijn om mee te werken. Ze zijn heel begaan."

Camping

Ria (70) en Bert (74) waren woonachtig in Alkmaar Noord waar het echtpaar in het verleden onder andere een camping beheerde. Bert: "Daar woonden we heerlijk hoor, maar toen de kans zich voordeed om in dit monumentenpand uit de 16e eeuw te komen wonen, twijfelden we geen moment. Een kennis van mij woonde in het hofje en meldde ons toentertijd dat de hoekwoning vrij kwam en dat er een nieuw beheerdersechtpaar werd gevraagd." Ria: "De keuze viel op ons en misschien kwam dat wel door het runnen van de camping. Wie zal 't zeggen?"

Aan lager wal

De dertien woningen worden stuk voor stuk bewoond door alleenstaande dames van 65 jaar en ouder die minder vermogend zijn. Ria: "In vroeger tijden werden er aan lager wal geraakte vrouwelijke familieleden in gehuisvest. De familie houdt zich aan het oorspronkelijke doel, alleen behoeven de vrouwen tegenwoordig geen familie meer te zijn om in aanmerking te komen."

Sociale controle

Als beheerders zijn Ria en Bert verantwoordelijk voor het gehele hofje en de gemeenschappelijke tuin. Bert: "Ik verricht de nodige hand- en spandiensten en pak kleine klusjes ter hand. In het begin haalde ik ook de dakgoten nog leeg, maar die werkzaamheden worden nu door de stichting ingehuurd, evenals het schilderwerk aan de panden. Al met al wordt het hier heel goed onderhouden. Ja, en daarnaast fungeren wij als aanspreekpunt van de dames." Lacht: "Waarbij ik de enige haan in het hennenkot ben." Ria: "Hoe fijn is het om in je eentje zo beschermd te kunnen wonen? Iedereen woont hier zelfstandig, maar er is toch meer sociale controle dan elders."

BBQ

De van der Steenhovens onderhouden een uitstekende band met de bewoners van 'hun' hofje hetgeen zich uit in een aantal gezamenlijke activiteiten. Bert: "Een keer per jaar plannen Ria en ik een etentje in de tuin en sta ik lekker te kokkerellen. Ook organiseren enkele dames jaarlijks een BBQ." Naast een goede band met de bewoners zijn ook de Alkmaarse gidsen van harte welkom op het adres Zevenhuizen. Ria: "De gidsen doen het hofje uiteraard graag aan met toeristen, waar de oh's en de ah's zonder uitzondering niet van de lucht zijn. Het is tenslotte een verborgen pareltje."

Afbeelding