Ria de Heus en Lucas Zimmerman.
Ria de Heus en Lucas Zimmerman. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

'Meer spankracht brengt nieuwe ideeën'

ALKMAAR - Een verhaaltje schrijven over Gilde Alkmaar? Túúrlijk geen enkel probleem. Tja, maar waar staat een gilde eigenlijk voor? Gelukkig brengt een bezoekje aan de website van Gilde Alkmaar al snel duidelijkheid. "Toegegeven, gildes zijn nu eenmaal niet echt bekend of sexy", zegt voorzitter Lucas Zimmerman. Samen met secretaris Ria de Heus en penningmeester Siem de Haan vormt hij het bestuur van het Alkmaarse gilde, dat er wel degelijk toe doet.

Gilde Alkmaar is op zoek naar vrijwilligers

Want zoals de onlangs vernieuwde website aangeeft: 'Gilde Alkmaar is een maatschappelijk betrokken vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers zetten zich gemotiveerd en belangeloos in om hun kennis, kunde en ervaring over te dragen en zo een steentje bij te dragen aan onze samenleving'.

"We organiseren momenteel vier activiteiten die uiteenlopen van stadswandelingen en fietstochten tot Coach4you en SamenSpraak", zegt Ria de Heus. "Als bestuur kunnen we dat behappen met ons drieën, maar toch zou het fijn zijn als zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Dat geldt ook voor onze activiteiten, waarvoor we op zoek zijn naar coördinatoren. Nieuwe spankracht breng nieuwe ideeën en daar staan we heel erg voor open, omdat we ons activiteitenaanbod graag willen uitbreiden."

Aanbod

De oorsprong van Gilde Alkmaar voert volgens Ria de Heus terug naar de jaren '90. "Toen traden we toe tot de koepelorganisatie Gilde Nederland die zo'n 50 gildes in het land vertegenwoordigt. Het was de tijd dat er volop 'vutters' met zeeën van tijd rondliepen en die ook nog eens over boordevol ervaring beschikten. Er vonden toentertijd veel individuele koppelingen plaats, zoals een timmerman die iemand hielp die het vak wilde leren of een leraar Engels die zijn kennis overbracht op een gegadigde. De stadswandelingen die wij tegenwoordig organiseren zijn rechtstreeks ontstaan uit de beginperiode."

Maatwerk

De vier activiteiten die het Gilde anno 2019 initieert zijn zonder uitzondering succesvol te noemen. Lucas Zimmerman: " De stadswandelingen worden verricht door ervaren gidsen die maar wat graag de verhalen over hun stad willen delen met geïnteresseerden."

Lees verder op pagina 6.


Het Gilde Alkmaar verzorgt stadswandelingen op maat.