Ruim 80 soorten vogels in de Hortus.
Ruim 80 soorten vogels in de Hortus. (Foto: Ries IJsseldijk)

Ruim 80 soorten vogels in de Hortus Alkmaar

ALKMAAR - In 1981 werd op de Berenkoog 37 een geneeskrachtige plantentuin, de huidige Hortus Alkmaar, aangelegd. Sinds 1987 wordt in de tuin het aantal soorten vogels gemonitord. De vogelrijkdom is al sinds jaren heel hoog. De meest bijzondere soorten die in de tuin voorkomen zijn de ijsvogel, de sperwer, de ransuil en de nachtegaal.

Dit was echter niet altijd zo. De eerste jaren kwamen kneu, ringmus, spotvogel en torenvalk nog tot broeden op de Beverkoog. Langzamerhand veranderde dat, soms tegen de landelijke trend in. De bosjes zijn bossen geworden en nu broeden hier de groene en grote bonte specht en de boomkruiper. In de wat hogere hagen zitten vaak tortelduiven merels en zanglijsters. De lange thujahagen herbergen vooral heggenmussen, merels, winterkoninkjes en roodborstjes. Drie soorten mezen komen tot broeden.

Voedsel voor vogels

De sloot met zijn natuurlijke oevers is een mooie plek voor veel watergebonden vogels. De ijsvogel heeft zijn nest in de steile oeverwand, maar ook de kleine karekiet, bosrietzanger, fuut, waterhoen, krakeend en kuifeend zijn hier te zien en te horen. De botanische tuin met zijn vele biotopen biedt ook veel voedsel voor vogels. De vele struiken met vruchten worden afgestruind door koperwiek, kramsvogel, goudhaan en vuurgoudhaan. Langs de oevers zijn vaak waterrallen en heel soms het porceleinhoen op zoek naar voedsel. Ook wintergasten zijn er altijd wel te vinden. In zijn totaliteit bedraagt het aantal soorten broedvogels in de afgelopen jaren 45 en met de 39 soorten die in de winter of gedurende een korte pleisterperiode in de tuin verblijven, bedraagt het totaal aantal 84 soorten.