Het Gilde Alkmaar verzorgt stadswandelingen op maat.
Het Gilde Alkmaar verzorgt stadswandelingen op maat. Foto: Foto: aangeleverd

Vervolg van de voorpagina

"We beschikken natuurlijk over een pracht van een oude stad, waar veel over te zeggen valt. Toch weten we dat de stadswandelingen in Almere ook een succes zijn. In Alkmaar hebben we deze wandelingen op verzoek zelfs uitgevoerd voor dove en blinde mensen. De fietstochten omvatten meestal ritjes van zo'n 30 tot 70 kilometer en hebben altijd een bestemming. Denk aan de Beeldentuin van Nic Jonk of het Huis van Hilde. Voor een klein bedrag per persoon kan iedereen hieraan deelnemen."

Zoden aan de dijk

Met Coach4you helpt Gilde Alkmaar kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Gilde SamenSpraak Alkmaar tenslotte, brengt Nederlanders en anderstaligen bijeen om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Gilde Alkmaar ontvangt voor al haar activiteiten een zogenaamde 'waarderingssubsidie' van de Gemeente Alkmaar omdat de organisatie maatschappelijk wel degelijk zoden aan de dijk zet. Lucas Zimmerman: "Bij scholen zien we het verzuim teruglopen en voorkomen we uitval, terwijl mensen die door 'SamenSpraak' worden geholpen beter op de arbeidsmarkt functioneren."

Dubbel

Naast de vier voornoemde activiteiten wil Gilde Alkmaar heel graag nieuwe dingen initiëren. Ria de Heus: "Met het oog op nieuwe bezigheden vragen we ons continu af of we geen dingen dubbel doen. We willen echt een toegevoegde waarde zijn." Het nieuwste doel van Gilde Alkmaar voldoet daar zeker aan. Lucas Zimmerman: "Tegenwoordig willen ouders dat hun kinderen zoveel mogelijk naar de universiteit gaan. Maar wat dacht je van opleidingen voor praktische beroepen waar veel kwaliteit voor nodig is? In dezen treden wij op om jonge mensen hiervoor te enthousiasmeren. We willen deze mensen de kennis overbrengen en hen continuïteit bieden. Als gilde faciliteren we de werving, selectie en plaatsing. Daar moet overigens wel een coördinator voor komen waar wij naarstig naar op zoek zijn."

Betere zichtbaarheid

Volgens de twee enthousiaste bestuursleden is Gilde Alkmaar momenteel klaar voor uitbreiding en het generen van meer zichtbaarheid. "De afgelopen jaren kampten met we een gebrek aan bestuurlijke kracht. Daarom hebben we steeds prioriteiten moeten stellen. Eén daarvan was een nieuwe sprankelende website die nu in de lucht is. We kijken ook naar onze ICT-mogelijkheden om onze vrijwilligers flexibel - dus ook vanuit huis - te kunnen laten werken. En we zijn op zoek naar een nieuw onderkomen. We huizen nu in een medisch ingericht centrum in Wijkwaard maar willen voor onze uitstraling graag naar de binnenstad. Een betere zichtbaarheid is essentieel om nieuwe vrijwilligers aan te trekken omdat vrijwilligers tegenwoordig al zo moeilijk te vinden zijn. Desondanks roepen we enthousiaste mensen graag op. Dus iemand die iets wil doen kan erover komen praten, maar moet wel zichzelf meenemen. We zeggen altijd: 'het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'.