Fractievoorzitter D66 Rob Jetten met Bowi.
Fractievoorzitter D66 Rob Jetten met Bowi. Foto: Bete Photography.

Erkenning voor Alkmaarse Bowi

ALKMAAR - Zeven personen en organisaties, waaronder Bowi Jong (20), initiatiefnemer van #SorryJohan, ontvingen maandag 25 februari de eerste Winq Diversity Award voor hun buitengewone bijdrage op het gebied van gelijkheid, diversiteit en inclusie voor de LHBTQ-gemeenschap in Nederland.

Eerste Winq Youth Diversity Award uitgereikt

Winq is Nederlands grootste lifestylemagazine voor gay mannen en verschijnt zeven keer per jaar. "Winq motiveert de Nederlandse LHBTQ-familie al vijftien jaar om zichzelf te zijn en van het leven te genieten", aldus hoofdredacteur Edwin Reinerie. "Met de Winq Diversity Awards eren wij zeven personen en initiatieven met dezelfde missie. Mensen die zich met bloed, zweet, tranen en heel veel liefde inzetten voor de zichtbaarheid en acceptatie van de Nederlandse regenboogfamilie."

Brandbrief

De uitreiking van de Winq Diversity Awards vond plaats bij Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Onder anderen D66-fractievoorzitter Rob Jetten, Cornald Maas en COC-voorzitter Astrid Oosenbrug reikten een award uit en tijdens de avond waren er optredens van Jeangu Macrooy en Wouter Hamel. Bowi Jong stuurde in 2018 een brandbrief aan de KNVB om zijn zorgen omtrent homofobie in de voetbalwereld aan te kaarten. Bowies brief kwam op vervelende wijze ter sprake bij Voetbal Inside, waar Johan Derksen zijn oproep en het coming-outproces in het algemeen bagatelliseerde. Hierop riep Bowi de hashtag #SorryJohan in het leven, die honderden mensen inspireerden tot het delen van hun coming-outverhalen.