Muziek maken bij Hortus.
Muziek maken bij Hortus. (Foto: aangeleverd

'We willen de muziek op straat krijgen'

ALKMAAR - "Het Fête de la musique is een muziekfestival dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk en daar al decennia lang succesvol is. Deze formule willen we nu uitrollen in Alkmaar om de muziek op straat te krijgen en amateurmusici een podium te bieden", zegt Willem Veldt, samen met Cor Thomas initiator van het Alkmaarse Fête de la musique.

Nieuw muziekfestival in Hortus Alkmaar

Het jaarlijks terugkerende Franse muziekfestival wordt altijd op 21 juni gehouden. Een feest bedacht door de Amerikaan Joel Cohen in 1976, toen werkzaam bij Radio France. Zijn idee was om op de avond van de zomerwende zo veel mogelijk bandjes en andere muzikanten de straat op te laten gaan om de hele nacht muziek te maken. Het geeft vooral amateurmuzikanten de kans om op te treden in een straatfeestachtige sfeer. De toegankelijkheid en de vrijwillige inzet van de muzikanten zijn de pijlers van het idee. Sinds 1982 wordt het Fête de la musique in alle gemeentes, vooral in de dorpskernen van Frankrijk gevierd.

Nieuw initiatief in Alkmaar

Willem Veldt, als vrijwilliger actief bij de culturele commissie van Alliance Française en Cor Thomas, van stichting Hortus en Alliance Française, organiseren het Alkmaarse Fête de la musique op 22 juni bij Hortus Alkmaar. Willem Veldt: "De Hortus in Alkmaar is natuurlijk een prachtige omgeving om dit te doen. Tussen de bloemen zijn de klanken te horen van diverse amateurmusici."

Gratis concerten

"Dankzij deze gratis concerten krijgt een breed publiek de mogelijkheid naar allerlei verschillende soorten muziek te luisteren. Niet alleen amateurmuzikanten maken gebruik van de gelegenheid op te treden, het is voor meer gevestigde muziekensembles ook een geweldig podium om zich aan het publiek te presenteren."

Variatie

Het streven is om muziekoptredens op vier verschillende plekken in de tuin te laten horen waarbij gezocht wordt naar variatie tussen solo optredens en muziekgezelschappen zoals koren of kleine muziekgroepen. De optredens, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, vinden op 22 juni plaats tussen 13.00 en 21.00 uur.

Aankoop grond

Toegang voor het publiek in de Hortus kost €5,-. Hierdoor steunt de bezoeker weer de Hortus die stevig actie voert om het benodigde geld voor aankoop van grond te realiseren.

Aanmelden

Amateurmusici die hun klanten willen laten horen op 22 juni kunnen zich aanmelden voor het Fête de la musique via de website van de Alliance Francaise Alkmaar www.alkmaar.afpb.nl maar ook via de Facebookpagina.

"We proberen het Fête de la musique zodanig vorm te geven dat het uit kan groeien tot een jaarlijks terugkerend evenement", besluit Willem Veldt.

Muziek en Hortus op één dag.