V.l.n.r. Ingrid Beentjes, Femke de Koning, Mélanie Karsten en praktijkeigenaar Bob Kruis.
V.l.n.r. Ingrid Beentjes, Femke de Koning, Mélanie Karsten en praktijkeigenaar Bob Kruis. (Foto: Vincent de Vries)

'Met kleine stapjes naar een groot effect'

ALKMAAR - "GLI wordt bij ons ingezet voor een verandering van leefstijl, waarbij we in kleine stapjes naar een groot effect toewerken." Zichtbaar enthousiast vertelt Femke de Koning over het betrekkelijk nieuwe GLI-traject waarmee bij GLI-Alkmaar onder de vlag van Groups for Balance – Fysiotherapie wordt gewerkt.

Tweejarig traject naar verandering van leefstijl

"GLI-Alkmaar staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Het is een tweejarig programma met name geschikt voor mensen van 18 jaar en ouder met een BMI van 25 en hoger", vervolgt Femke die zich binnen de fysiotherapie de laatste jaren heeft bekwaamd in gedragsverandering met als einddoel een verbeterde leefstijl. "Samen met onze ervaren leefstijlcoaches Mélanie Karsten en Ingrid Beentjes begeleid ik de deelnemers naar een gezonder leven in de hoop dat hun leefstijl blijvend verandert. Vaak vallen mensen bij dieëten namelijk na een paar maanden terug in het oude patroon. Omdat wij er twee jaar voor uit trekken, is de kans veel groter dat het effect blijvend is. Het is een traject waarin groepssessies worden afgewisseld met individuele gesprekken."

Zorgverzekeringen

En weet je wat écht geweldig is? Dat alle zorgverzekeringen het gehele traject vergoeden! Dat zegt iets over onze preventieve aanpak naar een gezondere leefstijl."

Stress en slaapproblemen

Naast mensen met overgewicht en/of obesitas is GLI-Alkmaar geschikt voor een ieder die kampt met stress, slaapproblemen, astma, COPD en hart- en vaatziekten. Femke: "Mensen die zich aanmelden worden door middel van zowel groepsbijeenkomsten als individuele gesprekken begeleid in een veilige omgeving waar alle expertise in huis is. Ons gehele netwerk is ingericht op een multidisciplinaire aanpak, waarbij we zowel psychisch als fysiek de juiste hulp kunnen bieden. Wij juichen het uiteraard van harte toe als mensen op voorhand al een eigen sportschool bezoeken, maar als dat niet zo is kunnen ze een abonnement afsluiten om bij ons te komen sporten."

Enthousiaste feedback

De eerste GLI-trajecten in Alkmaar gingen in januari van start en blijken zeer succesvol. "Wij begeleiden al meer dan 100 mensen, die ons stuk voor stuk voorzien van enthousiaste feedback. Via thema's en leuke actieve oefeningen leggen wij de focus vooral op de zaken die goed gaan. Het heeft namelijk geen zin om de nadruk te leggen op de dingen die minder goed gaan, want niemand is perfect en iedereen weet wel waar zijn of haar knelpunten zitten", meldt de bevlogen Femke die het GLI-traject samen met Leefstijlcoaches Mélanie en Ingrid heeft opgezet. Ze benadrukt nog eens dat er veel kennis in huis is en dat de drempel bij GLI-Alkmaar laag is.

Open dag

"Ook mensen met twijfel nodigen wij van harte uit. Na een eerste intake gesprek kan er altijd nog een keus gemaakt worden om wel of niet door te gaan met het GLI-traject. Ik zou zeggen: neem je sociale kring mee, want je omgeving is nu eenmaal heel erg belangrijk bij zaken als afvallen en je goed voelen." Nieuwsgierig geworden? Bezoek de open dag op zaterdag 20 april van 9.30 tot 12.00 uur. Dé gelegenheid om kennis te maken met de leefstijlcoaches en de fysiotherapeut. Of gewoon de sfeer te proeven en vragen te stellen. Adres Frans Halsstraat 49 in Alkmaar. www.gli-alkmaar.nl