Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina.

De coördinatie van het kunstcollectief is toen opgepakt door Ruard Janssen en Maria van Delft. "Echter", zegt laatstgenoemde: "We hadden geen financiële draagkracht en waren persoonlijk aansprakelijk. Na enig beraad hebben we ons gericht tot Stichting de Buitenkans in Heiloo, met de vraag of zij iets voor ons konden betekenen. Daaruit is een samenwerking ontstaan."

Taboes bespreekbaar

Stichting de Buitenkans heeft als doelstelling beeldvorming over de geestelijke gezondheid positief te beïnvloeden. In samenwerking met GGZ NH geschiedt dat door het opzetten van beeldvormingsactiviteiten. Hierdoor ontpoppen zich kansen en vinden bijzondere ontmoetingen plaats. Het samenwerkingsverband de Buitenkans is opgericht in Heiloo op landgoed Willibrordus in april 2010. "Door het opzetten en ondersteunen van beeldvormingsactiviteiten werkt de stichting aan dé-stigmatisering van mensen met een psychiatrische aandoening. Wij maken taboes bespreekbaar omdat wij vinden dat mensen met geestelijke gezondheidsproblemen meer kansen moeten krijgen. Op individueel en samenlevingsniveau." Kunstcollectief 'Samen Sterk' is op zoek naar mensen die hun passie willen delen.

Laagdrempelig

Maria: "Als collectief vinden we het belangrijk dat de samenleving open staat voor diversiteit. Daarom wil 'Samen Sterk' laagdrempelig zijn en heeft als ambitie, dat er voor iedereen een gelijkwaardige plek is om creatief te zijn. In ons werk laten we vooral onze talenten zien en de passie waarmee het gemaakt is. We komen regelmatig bij elkaar om samen te schilderen, een museum of expositie te bezoeken, activiteiten voor te bereiden en exposities te organiseren in wijkcentra in en rond Alkmaar. 'Samen Sterk' heeft inmiddels aan diverse exposities deelgenomen, onder andere in het Stadskantoor van Alkmaar; in het toenmalige MCA en in de Trog in Heiloo. "In de Trog betrof het werk dat was gemaakt nadat we gezamenlijk een expositie van Mondriaan hadden bezocht. Komende zomer van 1 juni tot 1 september exposeren we in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Onze gezamenlijke schildermiddagen zijn vooral heel gezellig en inspirerend. Soms gebruiken we een thema, vaak maakt ieder wat hij zelf wil maken. We proberen één keer per jaar buiten te schilderen, steeds op ander locaties."

Nieuw talent

Het kunstcollectief vindt het altijd leuk om nieuw talent te begroeten. Maria: "Dus bij deze doen we een oproep aan mensen met een passie voor schilderen, tekenen of fotograferen."

Ze besluit: "Mensen die hun werk graag exposeren in en rond Alkmaar. Mensen die Samen Sterk willen zijn."

Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@kcsamensterk.nl of kijk op www.kcsamensterk.nl. Op Facebook, zie: kcsamensterk.