Alkmaar wordt met EK wielrennen op de kaart gezet.
Alkmaar wordt met EK wielrennen op de kaart gezet. (Foto: Adobestock)

'We gaan er een prachtig evenement van maken'

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat in samenwerking met de Europese Wielerbond (UEC) De Europese Kampioenschappen Wielrennen in 2019 organiseren. Deze worden op 7 tot en met 11 augustus in Alkmaar verreden. De Europese Kampioenschappen zijn tevens de start van het programma 'Alkmaar Fietst'. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren.

EK Wielrennen naar de Kaasstad

Het EK wielrennen wordt komende zomer gehouden in Alkmaar. De toewijzing van het evenement aan de Kaasstad hing al langere tijd in de lucht, maar de kogel is nu definitief door de kerk melden het organiserend comité en wielerbond UEC.

Wethouder Dijkman is buitengewoon blij met de toewijzing: "Alkmaar en haar regio worden hiermee op de kaart gezet wat goed is voor de economie van de regio Alkmaar en prachtig voor de wielersport in Nederland. Laten we er als Alkmaarders samen met de regio, de Europese wielerbond en de vele vrijwilligers een prachtig evenement van maken". Vincent Thijssen, directeur Alkmaar Sport: ''Dankzij deze fijne samenwerking zijn wij erin geslaagd om de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar te halen. Een mooie toevoeging is het ambassadeurschap van onze internationale wielerhelden en échte Noord-Hollanders, Laurens ten Dam en Niki Terpstra''.

''Wij zijn supertrots dat de Europese Kampioenschappen Wielrennen naar Alkmaar komt en we zijn al druk bezig om het parcours te testen en uit te zetten", melden Laurens ten Dam en Niki Terpstra. Naast de al bekende onderdelen, is dit jaar de Mix Team Relay een nieuw onderdeel dat voor het eerst wordt verreden in Alkmaar.

De EK wielrennen staan voor het vierde jaar op de wielerkalender. Het werd eerder in Frankrijk, Denemarken en Schotland georganiseerd.

Programma

Woensdag 7 aug: Mix Team Relay & tijdritten: vrouwen junioren, mannen junioren. Donderdag 8 aug: tijdritten: Vrouwen -23, Vrouwen Elite, Mannen -23, Mannen Elite. Vrijdag 9 aug: vrouwen junioren en mannen junioren. Zaterdag 10 aug: mannen -23 en vrouwen-elite. Zondag 11 aug: vrouwen -23 & mannen-elite.


EK wielrennen in Alkmaar.