Dapper & van Aalst Makelaardij OG.
Dapper & van Aalst Makelaardij OG. (Foto: aangeleverd)

Spanning op Woningmarkt hoog maar stijgt minder snel

REGIO - De woningmarkt in Noord Holland-Noord is volop in beweging aldus Tineke van Aalst – Dapper, zelf werkzaam als NVM-makelaar in Alkmaar en tevens bestuurslid van de afdeling NVM Noord-Holland-Noord (NVM). De regio Noord-Kennermerland omvat de volgende gemeenten: Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo, Bergen (N.H.), noordelijk deel Castricum en de Schermer. Er staan halverwege het kwartaal 628 woningen te koop in deze regio; een daling van 5% t.o.v. vorig jaar. De daling betrof vrijstaande woningen (-16%) en appartementen (-7%). Het aanbod aan tussenwoningen steeg juist met 16%. De vraagprijzen zijn in deze regio met bijna 8% gestegen.

Het aantal transacties daalde nog geen 1%. Het aantal verkochte vrijstaande woningen daalde met 22% en twee-onder-één-kap-woningen met 11%. Er werden juist wat meer appartementen (+3%) en tussenwoningen (+4%) verkocht en vooral meer hoekwoningen (+18%). Transactieprijzen lopen met 8% op naar nu €308.000. Dat percentage geldt ook voor tussenwoningen; vrijstaande woningen stegen met 18% in transactieprijs, appartementen slechts 3%. De verkooptijd bedraagt in deze regio gemiddeld 40 dagen. Krapte-indicatorDe woningmarkt in de regio Noord-Kennemerland is nog altijd behoorlijk krap met een krapte-indicator (KI) van 3,3. De NVM krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. In een evenwichtige woningmarkt ligt de krapte-indicator tussen 5 en 10. Vorig kwartaal was de KI echter nog iets lager dus ook hier lijkt de druk op de woningmarkt niet verder toe te nemen.

In de gemeente Alkmaar zijn tussen- en hoekwoningen echter nog altijd een schaars met een KI van 2. Vrijstaande woningen kennen in Alkmaar geen overspannen markt met een KI van 9,4. De potentiele koper kan in dat geval kiezen uit ongeveer 9 vrijstaande woningen die passen op zijn/haar zoekprofiel. LandelijkLandelijk gezien daalt het aanbod op de woningmarkt nog steeds maar minder hevig dan voorheen. Vraagprijzen stijgen nog steeds flink, afgelopen jaar met bijna 11%. Het aantal transacties is gedaald met ruim 3% en dat is een stuk minder hevig dan voorheen. Transactieprijzen liepen het afgelopen jaar op naar gemiddeld €294.000 en dat is ruim 8% méér dan een jaar geleden maar toch iets minder dan voorheen. Een woning verkopen lukt in 45 dagen; vorig jaar waren dat er nog 56. De regionale verschillen zijn echter groot.

Conclusie

De druk op de woningmarkt is nog altijd groot maar lijkt voor de meeste regio's in Noord-Holland iets voorbij zijn dieptepunt. Het aantal transacties daalt meer dan het woningaanbod waardoor de schaarste op de woningmarkt licht afneemt en de woningzoeker iets meer keus heeft. Voor meer informatie kunt contact opnemen met DVA-makelaars via e-mail info@dvamakelaars.nl of telefonisch 072-5202051.

Bron: NVM-NHN