Cisca Strating: 'Laat bloemen het verhaal vertellen.'
Cisca Strating: 'Laat bloemen het verhaal vertellen.' (Foto: aangeleverd)

'Laat bloemen het verhaal vertellen'

ALKMAAR – Een uitvaart is een verdrietige aangelegenheid, maar je kunt er niet omheen. Mooie bloemen kunnen niet alleen iets verzachten, maar er kan ook een verhaal mee verteld worden. Alkmaarse bloemist Ciska van Art & Flowers ziet het rouwarrangement als het persoonlijk verhaal van de overledene en nabestaanden.

Cisca Strating werkt samen met haar partner Ton Blom vanuit haar bloematelier in De TelefoonCentrale in Alkmaar aan bloemstukken en groenarrangementen met een verhaal. Ciska: "Elke bloem heeft een betekenis, symbolisch maar ook vaak heel persoonlijk. Met de bloemen in een rouwarrangement kun je een verhaal vertellen waarmee je de overledene herdenkt. Door bijvoorbeeld zijn/haar favoriete bloemen of kleuren te gebruiken, met een tak of bloemen uit eigen tuin of van locaties waar de overledene graag kwam. Elk arrangement is persoonlijk en daar werken we met zorg en aandacht aan."

Als basis werken ze met een mooi fotoboek met rouwarrangementen, een inspiratieboek. "In een persoonlijk gesprek kunnen we dat verder uitwerken." Ciska en Ton bieden ook de mogelijkheid om samen met de familie een bloemstuk te maken of met de kinderen een eigen stukje te maken. De bloemen worden per opdracht dagvers besteld en kunnen na de dienst eventueel mee worden genomen naar huis. "Dat gebeurt steeds vaker. Op een mooi plekje in de tuin kan het bloemstuk nog een mooie herdenking zijn. Maar nabestaanden kunnen de arrangementen ook demonteren zodat iedereen een eigen boeketje als herinnering kan meenemen." Naast bloemwerk verhuren ze ook kandelaars, zuilen en (teak)objecten om een rouwbloemstuk extra sfeer te geven. Alles bezorgen ze zelf bij de kerk of uitvaartcentrum en gehuurde artikelen worden ook weer opgehaald. Wie eens wil praten over de uitvaart- en bloemenwensen, kan dit altijd aangeven. Ciska en Ton komen graag langs om de wensen te bespreken. Een bezoekje brengen aan het atelier kan ook. Art & Flowers business. Adres: De TelefoonCentrale, Unit 0.03, Koelmalaan 350, 1812PS Alkmaar. 072 540 4000.