Els Schuilenga en Matthieu Wegman.
Els Schuilenga en Matthieu Wegman. (Foto: aangeleverd )

Een eeuwige blik van inspiratie

DIRKSHORN - Een rijzende ster in kunstminnend Nederland, veel te vroeg uit het leven gerukt. Maar Renske Schuilenga (1974-2017) blijft mensen inspireren. Haar schilderijen over paarden waren, door enerzijds het expressionistische karakter ervan en anderzijds omdat ze een meesteres was in het inschatten hoe het licht kleuren 'raken' en beïnvloeden, een geliefd onderwerp in vakbladen. Nu hangen de kunstwerken sinds kort onder meer op Landgoed Schagerwaard in Dirkshorn.

Paardenschilderijen brengen beleving en rust op Landgoed Schagerwaard

Een eerbetoon aan Renske en een inspiratiebron voor de cliënten van de dagbesteding, bedrijven, verenigingen en andere groepen mensen die naar de fonkelnieuwe Dirkshornse zorgboerderij komen. Hun gemene deler: de rust en beleving die ze vinden in een omgeving waarin paarden de bijzondere sfeer inkleuren. Een omgeving waarin Renske zich helemaal thuis zou hebben gevoeld. "Want naast schilderen waren paarden haar passie", vertelt haar moeder Els.

Matthieu Wegman, drijvende kracht achter Landgoed Schagerwaard, kijkt bewonderend naar een groots schilderij naast het trapgat. "Elke dag weer", benadrukt hij. ,,En ik ben niet de enige. De mensen met een zogezegd rugzakje die hier komen vinden nu niet alleen meer rust door vanuit het raam naar de paarden te kijken. Ze worden door de paarden van Renske nu ook elke dag zelf aangekeken. Het is een eeuwige blik van inspiratie."

Juiste mensen

Overigens is het voor mensen met en zonder beperking ook mogelijk om onder begeleiding paard te rijden. Zo is er een vaste groep van 50 cliënten met beperking die bij Landgoed Schagerwaard paardrijden. "Maar we bieden meer", benadrukt Matthieu. "Denk aan koken, sjoelen, andere spelletjes in elkaar timmeren van een tafel en nog veel meer: We hebben er de ruimte én de juiste mensen voor."

Dat laatste komt onder meer omdat de eigenaar de architect is achter een succesvol apothekersbedrijf. Hij kan de noden van de mensen beter inschatten, er beter op inspelen en heeft daartoe ook de juiste contacten. Met als resultaat dat de fysiotherapeut van de Hoep-Zuid nu ook op Landgoed Schagerwaard domicilie houdt. "Dat is meer dan handig als je dagelijks een kwetsbare groep mensen over de vloer hebt."

Twee etages

Wat betreft de ruimte: Landgoed Schagerwaard beslaat een groots oppervlak en bestaat uit twee etages. Dat maakt dat ook grote bedrijven, verenigingen en andere instellingen er vrijwel altijd terecht kunnen.

Middenweg 23a Dirkshorn. Tel. 06-20140879. info@landgoedschagerwaard.nl. www.landgoedschagerwaard.nl