Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen:
Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.