Arjan maakt de lekkerste koffie, terwijl Minette erop wacht.
Arjan maakt de lekkerste koffie, terwijl Minette erop wacht. (Foto: Vincent de Vries/RM)

'Het is heerlijk wonen op de Lindenlaan!'

ALKMAAR - Op de oproep van onze rubriek 'Zo woon ik' ontving de redactie van Alkmaar op Zondag vele leuke reacties van mensen die een kijkje in hun woning willen delen met onze lezers. Ook onderstaande reactie zat ertussen van Arjan en Minette van Andel.

'We voelen ons hier als een vis in het water'

'Goedemorgen, hierbij reageer ik op de oproep in de Alkmaar op zondag. Wij wonen sinds een kleine twee jaar op de Lindenlaan in een oud huisje van rond 1880-1900. Een huis en straat met een lange historie. Samen met een buurvrouw ben ik een buurtboek over de Lindenlaan aan 't maken. Hiervoor interviewen we diverse bewoners, ondernemers en bezochten we het stadsarchief. Zo zijn we veel te weten gekomen over de laan, bijvoorbeeld dat er in de jaren '50 zo'n 33 bedrijfjes, winkeltjes zaten. Ik zou het leuk vinden ons huis en verhaal in de krant te laten zien'. Bij deze.

Ongelooflijk lekkere koffie

Een gesprek met Minette (53) en Arjan (54) die ongelooflijk lekkere koffie maakt, leert dat het echtpaar van Andel zich sinds twee jaar als een vis in het water voelt in hartje stad Alkmaar.

Minette: "We hebben eerder dertien jaar in Amsterdam gewoond waar Arjan en ik elkaar hebben leren kennen." Een heerlijk ongedwongen tijd diende zich aan voor de uit Brabant afkomstige Arjan en Noord-Hollandse Minette. "Toen onze twee zoons zich aandienden kozen we ervoor om te verhuizen naar mijn geboorteplaats Castricum. Daar hebben we heerlijk gewoond in een riant huis in een kinderrijke buurt. Toen onze jongens de deur uitgingen hadden we zin verandering. Dat werd ons huidige huis in de Lindenlaan. Een klein huisje met grote tuin, op gevoel gekocht", glundert Minette.

"We beschikken over een zestien meter diepe tuin met daarachter veel bomen en groen", vult Arjan aan. "Aan de voorkant wonen we in de stad en aan de achterkant op een boerderij. Én vlakbij De Hout waar we heerlijk met onze hond Suus kunnen wandelen."

Amsterdamse school

De Lindenlaan is onder andere opgetrokken door woningen uit de Amsterdamse school, één van de redenen dat Minette in de geschiedenis en architectuur wilde duiken. "Met mijn overbuurvrouw Imca Heinis, die er al 50 jaar woont, ben ik bezig een buurtboek samen te stellen. Zij is semi-professioneel fotograaf. Via een willekeurig aantal bewoners, het stadsarchief en de Historische Vereniging Alkmaar, verzamelen we alle informatie. We hebben de gesprekjes met de bewoners gevoerd, hetgeen een twaalftal leuke portretten opleverde. Énig om te doen. De zoektocht bracht ons van het ene naar het andere contact, waardoor vele gezellige en inspirerende ontmoetingen volgden."

Ans Wortel

Uit de speurtocht van Minette en Imca blijkt onder meer dat de Lindenlaan uit de 17e eeuw dateert en dat de laan eerder als de Beukenlaan te boek stond. Minette: "Het beginnetje van deze weg maakte toen nog onderdeel uit van De Hout. Omdat men er later lindebomen plantte, werd het de Lindenlaan. Ook een leuk weetje is dat kunstenares Ans Wortel geboren is in de Lindenlaan en er twintig jaar lang woonde. Ook Sonja Barend was tijdens de Tweede Wereldoorlog woonachtig in onze laan."

Burendag

Het buurtboek is volgens Minette ontstaan vanuit respect voor de buurt. "Het wordt echt een heel leuk document waarin het huidige tijdsbeeld wordt afgewisseld met een uitstapje naar het verleden. We gaan het boek presenteren tijdens Nationale Burendag op 28 september aanstaande. In verband met onze zoektocht hebben we een Facebookpagina ingericht op www.buurtboeklindenlaanalkmaar.nl'. Alle ontwikkelingen zijn daarop te volgen."

Ingeburgerd

Onnodig te vermelden dat Minette en Arjan in de twee jaar dat zij nu in de Lindenlaan wonen, aardig zijn ingeburgerd. "Voorlopig zitten wij hier in deze levensfase helemaal goed. Met aan de ene kant de reuring van de stad en de andere kant de rust van het groen…"

Het is genieten in de tuin aan de Lindenlaan.