In kleine stappen naar gezonde leefstijl

ALKMAAR - GLI-Alkmaar is hét programma waarin je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Anders dan een diëtist of fysiotherapeut, combineert de leefstijlcoach voeding, bewegen, ontspanning, slaap en mindset om mensen uit zijn of haar ongezonde patroon te halen. De hiertoe opgeleide leefstijlcoaches Ingrid Beentjes en Mèlanie Karsten ondersteunen de deelnemers.

De leefstijlcoaches aan het woord

Vertel eens dames, wat is GLI-Alkmaar precies? Ingrid Beentjes: "GLI-Alkmaar is een tweejarig programma waarbij je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl. Het programma bestaat uit zestien groepssessies en acht individuele gesprekken. In elke groepssessie staat een ander thema centraal. Voorbeelden van de thema's zijn: planning, verstoringen, maak van je doel een succes en hoe voorkom je dat je terugvalt. Na afloop van elk individueel contactmoment, gaan de deelnemers naar huis met een voor hen specifieke actie."

Mooie opbouw

Mèlanie Karsten: "De kracht van het programma is dat er hele mooie opbouw inzit. De eerste lessen wordt echt gekeken naar hoe het op dit moment gaat. Daarna volgt er een persoonlijk stappenplan."

Dat klinkt heel erg mooi. Voor wie is het programma geschikt? "GLI-Alkmaar is geschikt voor iedereen met overgewicht of obesitas. Dus vanaf een BMI (body mass index) van 25 of meer. Hierbij moet ik wel zeggen dat mensen met een BMI tussen 25 en 30 alleen in aanmerking komen als er sprake is van diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu of een verhoogde kans op een van deze aandoeningen", vervolgt Mèlanie.

Een extra stok achter de deur

"We zien veel mensen met overgewicht of obesitas die inzien dat ze het niet alleen kunnen of een extra stok achter de deur willen. Doordat je stap voor stap werkt aan een gezonde leefstijl, is de kans op terugval veel kleiner. Juist de langdurige begeleiding vergroot de kans op een succesvolle gedragsverandering", aldus Ingrid. "Bovendien zien we ook vaak dat mensen teveel in één keer willen veranderen. Dan is de overgang veel te groot en is het niet vol te houden. Wij focussen ons op het aanleren van goede gewoontes. Zodat we niet alleen de wilskracht van de deelnemer aanspreken maar bezig zijn met een strategie die past bij het probleem en de persoon."

Inloopochtend

Oh, dat is inderdaad fijn! Waar kunnen mensen meer informatie vinden over jullie programma? Ik las iets over een inloopochtend? Ingrid: "Dat klopt, we hebben zaterdag 15 juni van 9.30 tot 12.00 uur een inloopochtend. Dan kunnen mensen met eigen ogen hier in het souterrain van Gezondheidscentrum Alkmaar onze ruimte bekijken onder het genot van een kopje koffie of thee. Ook kunnen ze dan kennismaken met ons en met de fysiotherapiepraktijk die hier ook gevestigd is."

Goede aanvulling

"Ja, daar wil ik nog wel bij aanvullen dat mensen bij ons ook kunnen sporten onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit zit niet in het basispakket, maar we merken dat dit een hele goede aanvulling is in het werken naar een gezonde leefstijl. Mensen vinden het prettig dat er een professional is die hen begeleid bij veilig en verantwoord bewegen", zegt Mèlanie.

"Dus ik zou zeggen, neem eens een kijkje op www.gli-alkmaar.nl of kom naar onze inloopochtend op zaterdag 15 juni, Frans Halsstraat 49 bij gezondheidscentrum Alkmaar."