De belofte 3 Point Landing. Won zowel Popmania als Mixtream Contest.
De belofte 3 Point Landing. Won zowel Popmania als Mixtream Contest. (Foto: aangeleverd)

'De rode draad is de enorme sfeer'

ALKMAAR - Het FeelGood Festival (FGF) is terug in de Kaasstad, nadat het evenement vorig jaar moest worden afgeblazen omdat de deuren van De Stadskantine in de voormalige Ringers fabriek - waar het festival zou worden gehouden - op stel en sprong gesloten werden. "Maar we zijn terug en hoe!", glimlacht Margot Bierman, voorzitter van de Stichting FeelGood, die in 1999 samen met Bertje Doperwtje en Zeek the Freak aan de wieg van het festival stond dat nu op zondag 23 juni haar 19e editie beleeft.

FeelGood Festival in Poppodium Victorie

"Toen programmeur Tobías Huveneers van Poppodium Victorie hoorde dat we in de Stadskantine niet terecht konden, bood hij meteen aan om Victorie beschikbaar te stellen voor het FGF. Daaruit is een ontzettend plezierige samenwerking ontstaan en het brengt ons tevens terug op hét poppodium van Alkmaar, daar wij ooit in Atlantis zijn begonnen", vervolgt een enthousiaste Bierman.

Het concept van het FGF blijft bijna ongewijzigd: een grote diversiteit aan doorgewinterde en jonge bands die belangeloos op twee podia optreden waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan een aantal lokale goede doelen. Want dat is het doel van de enthousiaste stichting FeelGood: muziek brengen waar het de kwaliteit van leven bevordert door maatschappelijke organisaties te ondersteunen met projecten waarbij muziek een verbindende, sociale en/of therapeutische rol speelt. "Music for Music dus", glimlacht Margot Bierman, in het dagelijks leven werkzaam als pianolerares. "Of je nu houdt van pop, rock of alternatief; er is echt voor ieder wat wils." Er is één belangrijke verandering in het concept: in tegenstelling tot andere jaren is er dit jaar geen kinderprogramma.

Line-up

In een non-stop programmering treden de volgende muzikanten en bands voor het voetlicht: het Regionaal Jeugdorkest Artiance, De Nok, Openfire, Monkey Sandwich, Piet Visser Band, Mr. Magic, 21 Grams, 3 Point Landing, Twelve 04, Dark Rosie, Los Otros Pendejos, Charmless i en KnipØg. Afgesloten wordt het festival door DJ Ome Roog. Margot Bierman: "Het is een kleurrijk verhaal. De rode draad er doorheen is de enorme sfeer en de dito bereidwillendheid van de bands met hart voor de muziek. Het is de ultieme kans om onderscheidende bands te horen die het inmiddels overal heel goed doen." Aan de opzet van het succesvolle FGF is wel wat gesleuteld. "Naast de locatie en het weglaten van het kinderprogramma hebben we ook de datum veranderd, want voorheen organiseerden we het FGF altijd in het derde weekend van november. Voor het eerst presenteren we een zomereditie en de invulling daarvan was een uitdaging omdat er in deze periode heel veel andere festivals worden georganiseerd. Toch zijn we uitermate trots op onze line-up én dankbaar dat al deze bands hebben toegezegd belangeloos te willen spelen voor het goede doel. Voor onze 20e editie in 2020 hebben diverse bands al aangegeven graag te willen komen. Gewéldig toch?"

Lees verder pagina 6.

Charmless i speelt Electro-Britrock van het hoogste niveau.