Het team dat tandartshulp gaat verlenen in Tanzania. Geheel links Aletta Udding.
Het team dat tandartshulp gaat verlenen in Tanzania. Geheel links Aletta Udding. (Foto: Vincent de Vries)

Dental Udding goes to Tanzania!

BERGEN - Dental Udding in Bergen bestaat 25 jaar en dat wil de tandartspraktijk op een bijzondere manier vieren. "Ik grijp dit jubileum aan om tandheelkundige hulp te bieden aan mensen die daar altijd van verstoken zijn geweest. Mijn personeel sprak al langer de wens uit om onze kennis eens in een derde wereldland te kunnen delen", zegt Aletta Udding van de gelijknamige tandartspraktijk. "Daarom vertrek ik 5 september voor elf dagen met een aantal medewerksters uit mijn team naar Moshi in Tanzania om patiënten te behandelen en lokale mensen op te leiden, zodat zij in de toekomst eenvoudige ingrepen zelf kunnen verrichten."

Fundraising diner in Fabel's voor tandheelkundige hulp

"We bezoeken tevens een lokaal project voor Albino-kinderen en waar het kan, bieden we hulp. Daar is veel geld voor nodig. Daarom organiseren we maandag 1 juli in restaurant Fabel's in Bergen, in samenwerking met HHA een fundraising diner ten behoeve van Dental Udding in Tanzania. Tijdens deze avond vieren we ons 25-jarige jubileum en halen we zoveel mogelijk geld op om dit project te kunnen realiseren. Al het geld besteden we in Moshi aan de projecten", aldus een bevlogen Aletta die al eerder in Tanzania was. "Ondanks dat ik daar toen met tien tandartsen was voor een cursus hebben wij daar geen mensen behandeld. Via een patiënt zijn wij in contact gekomen met 'Homeopathie for health' in Moshi. Deze organisatie heeft voor ons afspraken geregeld in het gezondheidscentrum aldaar. Wij hebben ons laten vertellen dat er in dit gedeelte van Tanzania nog nooit een tandarts is geweest."

Filmset

Ondanks haar drukke werkzaamheden in haar praktijk vindt Aletta Udding zo nu en dan de tijd om iets voor een ander te kunnen betekenen. "In 2011 heb ik een week gefietst in Kenya voor The Flying Doctors. Daar heb ik diverse gezondheidsprojecten bezocht. In 2017 ben ik met professor Gert-Jan Kaspers, kinderoncoloog bij onder andere het Koningin Maxima kinderziekenhuis, naar zijn project in het hospitaal in Eldoret Kenya geweest. Daar ontstond mijn wens om zelf iets te kunnen betekenen voor de bevolking. Van hem leerde ik ook dat je niet het leven van alle mensen kunt redden, maar mag hopen dat jouw kleine bijdrage zich uitbreidt tot iets groters in de loop der jaren. Het is elke keer zo'n bijzondere ervaring om er te zijn. Ondanks hun armoede zijn de mensen er vrolijk en dankbaar voor de hulp. Ik zie het als één grote filmset waar je de hele dag in mag rondlopen en écht iets kan bijdragen. De bedoeling is dan ook dat we er na dit bezoek elk jaar heen gaan met een wisselend team van tandartsen en assistentes."

Lees verder pagina 6.