ALKMAAR - Peter Woudstra kwam donderdag 20 juni voor de 500ste keer naar de bloedbank in Alkmaar. In Nederland hebben slechts vijftien mensen ooit eerder 500 keer gedoneerd. In Noord-Holland is hij zelfs nog maar de derde donor die dit heeft gepresteerd. Ook bijzonder zijn de antistoffen tegen hepatitis B die zich in het bloed bevinden van de record-donor.

Trouwe donor

Peter Woudstra (66 jaar) geeft al sinds zijn militaire diensttijd bloed en is 39 jaar geleden overgestapt op het doneren van bloedplasma. Sindsdien komt hij trouw elke twee weken doneren. Bloed geven mag als man maximaal vijf keer per jaar. Bloedplasma mag maximaal 26 keer per jaar. Bij een plasmadonatie wordt het bloed gescheiden in plasma en bloedcellen. De donor ontvangt de bloedcellen terug en het bloedplasma blijft bij Sanquin om bewerkt te worden tot bloedplasmaproduct. Dit plasma wordt onder andere toegediend aan patiƫnten die brandwonden hebben opgelopen of mensen die bloedverlies hebben geleden. Ook haalt Sanquin stollingsfactoren uit het plasma waardoor mensen met hemofilie een vrijwel normaal leven kunnen leiden. Daarnaast verkrijgt Sanquin antistoffen tegen hepatitis en tetanus uit plasma.

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Donor Woudstra heeft antistoffen tegen hepatitis B in zijn bloed. De antistoffen uit zijn plasma kunnen worden toegediend aan mensen die in aanraking zijn geweest met het hepatitis B-virus. Dit kan de ziekte afzwakken, of zelfs helemaal voorkomen. Bij baby's waarvan de moeder chronisch met het hepatitis B-virus is besmet, kunnen de antistoffen uit zijn plasma helpen de baby te beschermen door na de geboorte direct de antistoffen toe te dienen.