Caravan: vlnr:Madhu Lalbahadoersing - zangEmmy Storms- vioolWasim Arslan - zangJeroen Batterink - percussieJawa Manla - udJulian Schneemann - pianoShishani Vranckx - zangfoto: Marc Driessen
Caravan: vlnr:Madhu Lalbahadoersing - zangEmmy Storms- vioolWasim Arslan - zangJeroen Batterink - percussieJawa Manla - udJulian Schneemann - pianoShishani Vranckx - zangfoto: Marc Driessen (Foto: Marc Driessen)

'We bieden een geweldige mix van aansprekende muziek'

ALKMAAR - De serie Lindegrachtconcerten begint op 16 juli aan zijn zeventiende jaargang. Drie dinsdagen vormt de Lindegracht 's avonds vanaf 20.30 uur de achtergrond voor prachtige muziek. Zeventien jaar geleden klonken de eerste klanken van de Gulden Vlies/Lindegrachtconcerten op tegen de historische gevels van deze voormalige herberg en het Hofje van Splinter. Entree is - als altijd - gratis.

Mylou Frencken extra attractie

"We vinden natuurlijk elk jaar dat we het mooiste programma ooit presenteren", glimlacht Hans Visser, als hij het heeft over de invulling van de befaamde Lindegrachtconcerten. Sinds twee jaar maakt de programmeur en secretaris deel uit van het bestuur van de stichting die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Lindegrachtconcerten. In de jaren daarvoor maakte het bestuur al dankbaar gebruik van de adviezen van Visser die zijn klassiekers op het muzikale vlak maar wat goed kent.

Spreekstalmeester

Voorzitter Rob Jenné: "Toen onze programmeur ermee stopte wisten we meteen wie hem moest opvolgen. Bijkomend voordeel was de pensionering van Hans, zodat hij zijn handen vrij had." De voormalig kunstredacteur van het Noord-Hollands Dagblad is sindsdien een van de vier programmeurs. Hij wierp zich tevens op als spreekstalmeester tijdens de concerten.

Waar de klanken van de concerten voorheen louter klassiek waren, is een jaar of vijf geleden gekozen voor een beleidswijziging. Visser: "We zijn afgestapt van de 'hardcore' klassieke invulling om een zo goed mogelijk mix te kunnen bieden. Muziek is een vertaling van wat zich in de samenleving afspeelt. De kern is nog steeds puur klassiek, maar er is nu meer ruimte voor 'lichtere', verwante genres. Zo kun je een breed publiek bedienen. Een belangrijk percentage van de toeschouwers komt toch voor de beleving."

Lees verder pagina 6.

Niek Baar en Ben Kim.