Niek Baar en Ben Kim.
Niek Baar en Ben Kim. (Foto: aangeleverd)

Lindegrachtconcerten

Vervolg van de voorpagina...

"Het is jaarlijks bijna een soort reünie, waarbij altijd muziek wordt gebracht door nationale musici van internationaal niveau. Dit afgezet tegen de zeventiende-eeuwse omgeving en de oude stadsgracht, en je hebt een sfeer die onnavolgbaar is." Voor het derde achtereenvolgende jaar beschikt de organisatie over een groot podium waardoor muzikaal groter kan worden uitgepakt.

Grensoverschrijdende trip

De aftrap voor het eerste concert op 16 juli wordt gegeven door het jonge duo Ben Kim op de piano en Niek Baar met zijn viool. Zij spelen voor de pauze de Vioolsonate nummer 2 van Edvard Grieg, Romances voor viool en piano van Clara Schumann en van Fritz Kreisler: Praeludium en Adagio. Zij verrasten het afgelopen jaar tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Na de pauze treedt het Ensemble Caravan op. Caravan verbindt het Oosten en het Westen, waarbij klassieke kamermuziek, jazz en folk ineen vloeien. Samen met de Syrische oed-speler Jawa Manla, violiste Emmy Storms, percussionist Jeroen Batterink en de zangers Madhu Lalbahadoersing, Shishani Vranckx, Wasim Arslan onderneemt bandleider Julian Schneemann een grensoverschrijdende trip, waarbij dromerige Arabische melodieën en opzwepende Ierse folk hand in hand gaan met betoverende kamermuziek en avontuurlijke jazz. Dat alles maakt deel uit van één en het hetzelfde verhaal: de kracht van (muzikale) diversiteit.

Gepassioneerde strijkers

Het tweede Lindegrachtconcert vindt plaats op 30 juli. Voor de pauze speelt het North Sea String Quartet. Het in 2016 opgerichte ensemble is een van de meest veelzijdige strijkkwartetten van Nederland. De vier gepassioneerde strijkers mengen klassieke composities met improvisatie en stijlen als jazz, folk, Latin en flamenco. Na de pauze is het de beurt aan het Nederlands Saxofoon Octet dat het zeer bekende Canto Ostinato van de beroemde Bergense componist Simeon ten Holt uitvoert.

Schitterend operaprogramma

Het laatste Lindegrachtconcert op 13 augustus wordt opgeluisterd door Mylou Frencken en het trio Martinot met Feyona van Iersel viool, Christina Kellenberger cello en Martijn Smits piano. Mylou is de ongekroonde koningin van het kleinkunstlied en zingt een selectie van prachtige liedjes in klassieke arrangementen uit het repertoire van onder anderen Wim Sonneveld, Brigitte Kaandorp, Yentl en De Boer, Maarten van Roozendaal en natuurlijk van haarzelf. De arrangementen zijn van Wijnand van Klaveren, die vorig jaar ook de Victoriefonds-Lindegrachtconcertbewerkingen maakte van onder meer het Alkmaarse Stedelied. Na de pauze worden de Lindegrachtconcerten afgesloten met een optreden van de sopraan Lilian Farahani en de bariton Michael Wilmering, die samen met de pianist Mengjie Han 'evergreens' uit opera's van onder anderen Puccini, Mozart, Dvorák, Wagner, Donizetti en Lehár ten gehore brengen.

Sponsors

De gratis toegankelijke Lindegrachtconcerten zijn volledig afhankelijk van sponsors. Rob Jenné: "Dit jaar beschikken we over ruim voldoende sponsorgelden, maar voor volgend jaar hopen we een beroep te kunnen doen op nieuwe sponsors. Op deze manier blijft het autonome karakter bewaard: voor en door mensen."

Carillon

Als vervolg op zijn bijdrage aan het jubileumconcert 500-jaar Grote kerk op 10 juli 2018 bespeelt stadsbeiaardier Christiaan Winter voor elk Lindegrachtconcert van 20.00 tot 20.30 uur het carillon van de Grote Sint Laurenskerk, waarbij hij anticipeert op de te spelen muziek van die avond. In diezelfde Grote Sint Laurenskerk vinden de Lindegrachtconcerten plaats indien de weersomstandigheden slecht zijn. Jenné: "We streven echter naar de buitenconcerten, juist omdat deze die intieme sfeer opleveren. Na al die jaren kunnen we rustig stellen dat de Lindegrachtconcerten de status van een gevestigd Alkmaars instituut hebben verworven."

www.lindegrachtconcert.nl