Zilveren Maan bij rouw en verlies.
Zilveren Maan bij rouw en verlies. (Foto: aangeleverd)

Zilveren Maan bij rouw en verlies

REGIO - Stichting Zilveren Maan organiseert, in samenwerking met Praktijk Zilveren Maan, lotgenotengroepen voor kinderen (4-12) en jongeren (12-18) die te maken hebben (gehad) met een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of die jonge mantelzorger zijn.

Deelnemers ervaren steun

"Van de deelnemers aan de lotgenotengroepen krijgen we altijd zeer positieve feedback" vertelt Nicole Roelfsema, verlies- en rouwdeskundige coach van Zilveren Maan. "Of we nu een kleutergroep draaien of een groep met jongeren, bij de evaluaties zien we steevast dat de deelnemers herkenning, steun en uitwisseling hebben ervaren en informatie van elkaar gekregen hebben waardoor ze de thuissituatie beter aan kunnen. Ze hebben van elkaars ervaringen geleerd, en uiten gemakkelijker daardoor hun emoties. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zelfregie. Ze voelen zich sterker en hebben een positiever beeld van de toekomst. Ook vergroten ze hun netwerk met ervaringsdeskundigen doordat ze ook buiten de groepen om contact met elkaar houden als ze een klik hebben".

Ondersteuning

"Ons team bestaat op dit moment uit zo'n 10 opgeleide verlies- en rouwdeskundige coaches", voegt Marielle van der Laan, verlies- en rouwexpert van Zilveren Maan toe. "Zij draaien de lotgenotengroepen en ondersteunen ons bij de trainingen, Masterclasses en de gastlessen die wij geven op het beroepsonderwijs en binnen scholen".

'Plezierige en interactieve manier samen met lotgenoten leren om te gaan'

Zilveren Maan organiseert 21 september en 5 oktober een unieke, praktische 2-daagse training voor kinderen van groep 5 t/m 8, waar zij op een plezierige en interactieve manier samen met lotgenoten leren om te gaan met alles rondom de scheiding van de ouders. En op 13 oktober en 3 november wordt een 2-daagse georganiseerd voor kinderen/jongeren van 8-16 jaar die te maken hebben (gehad) met het overlijden van een gezinslid.

Hobbel

Nicole vertelt dat kinderen en jongeren het soms niet gemakkelijk vinden om zich op te geven voor een lotgenotengroep, daar moeten ze vaak best wel een hobbel voor over. "Het klinkt ook best wel eng dat je met vreemden moet gaan praten over wat je meemaakt en meegemaakt hebt." "Maar", voegt ze toe, "tijdens de eerste bijeenkomst zien we dat de deelnemers dit ongemak eigenlijk altijd heel snel loslaten en na afloop horen we vaak dat ze zich opgelucht(er) voelen, beter in hun vel, meer begrip hebben voor wat er thuis speelt en gebeurd is en zich minder alleen voelen".

"Belangrijke lessen die de deelnemers leren zijn bijvoorbeeld ook het belang van praten over je gevoelens, en deze herkennen bij jezelf. En om hulp vragen", geeft Marielle aan. "Dit klinkt simpel maar is, ook voor volwassenen trouwens, vaak nog niet gemakkelijk. Dat we kinderen en jongeren hierbij kunnen helpen is onze missie, want verlies en rouw komen bij iedereen voor. Ons doel is dat we mensen van jong tot oud ondersteunen en begeleiden bij hoe je dit kunt verweven in je leven en weer vertrouwen in de toekomst kunt krijgen". "Daarvoor is het ook nodig dat er meer gesproken gaat worden over verdriet, verlies en rouw in onze samenleving" vullen ze aan. "Er is echt nog te weinig aandacht voor dit soort onderwerpen en veel mensen weten niet hoe ze er mee om moeten en kunnen gaan. Of hoe ze anderen hierbij kunnen ondersteunen. En daar willen wij vanuit de Stichting bij helpen, door alles wat we doen."

Meer weten

Meer weten? Kijk op www.zilverenmaan.org.