Neem een kijkje in de bunker.
Neem een kijkje in de bunker. (Foto: aangeleverd)

Neem een kijkje in de bunker

(Column)

14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren voor u open, die normaalgesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we tot 14 september elke week een bijzonder monument of een interessante activiteit. Deze keer: de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, aan de Wilhelminalaan in de Alkmaarderhout.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Alkmaar een belangrijke stad voor de Duitse bezetters in Noord-Holland. Alkmaar was in die tijd een knooppunt van telefoonlijnen. De bunker, verscholen tussen het groen, is hier een stille getuige van. In 1943 werd de bunker gebouwd als bomvrij onderkomen voor een kleine telefooncentrale en een kabelherstelploeg. De bunker bood plek aan zes man mét materieel. Hij werd gecamoufleerd door een bakstenen schil met nepramen. De nepramen hadden niet alleen geschilderde kozijnen, maar ook gordijnen en geraniums. Deze camouflage is overigens vrijwel geheel vervaagd.

Dikke murenDe muren, van twee meter dik gewapend beton, zijn ertegen bestand als een bom van 500 kilo direct de bunker zou treffen. Voor de liefhebbers zijn er in de bunker nog verschillende originele elementen die behouden zijn bleven. Zoals bijvoorbeeld de gasdichte deuren, de schietluiken en de luchtzuiveringsinstallatie.

WOII-museumDe bunker in de Alkmaarderhout is de thuisbasis van de Stichting Alkmaar 40-45 die er een museum inrichtte over de Tweede Wereldoorlog. Er zijn originele WOII-stukken te zien en er is onder andere aandacht voor de deportatie van de Joodse bevolking van Alkmaar in 1942. De stichting verzorgt jaarlijks wisselende exposities over gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens de tweede wereldoorlog in Alkmaar. Denk daarbij aan de mobilisatie van 1939/1940, het dagelijks leven, razzia's en arbeitseinsatz, luchtoorlog boven Alkmaar, vliegveld Bergen, Luchtbeschermingsdienst, verdedigingswerken, verzet, hongerwinter en bevrijding, enzovoort.
Op deze manier wil de stichting, in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar, een zo goed mogelijk beeld tonen van een donkere periode in de geschiedenis van Alkmaar.
De bunker in de Alkmaarderhout is slechts één van de 76 monumenten die je op 14 september kunt bezoeken. Een programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond binnenkort verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea. U vindt ze nu al digitaal op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/