Wethouder Pieter Dijkman kijkt uit naar het EK Wielrennen.
Wethouder Pieter Dijkman kijkt uit naar het EK Wielrennen. (Foto: jan jong fotografie beeldproductie / Jan Jong)

'Alkmaar aan de wereld laten zien'

ALKMAAR – 'City Marketing ten top'. Zo noemt Pieter Dijkman - wethouder sport – het EK Wielrennen dat van 7 tot en met 11 augustus plaatsvindt. Het grootschalige evenement kan volgens de wethouder duizenden kijkers verleiden om deze regio te bezoeken. "Dit is een unieke manier om Alkmaar en omgeving aan de wereld te laten zien."

"Toen de Franse stad Annecy afhaakte, moesten we snel schakelen. Zo'n unieke kans konden we simpelweg niet laten lopen", vervolgt Dijkman. "Natuurlijk kost zo'n evenement veel geld, maar ik weet zeker dat we hier als regio de vruchten van gaan plukken. Met Alkmaar hebben we een prachtige historische stad, maar kijk eens naar het hele gebied rond de kust of de Schermer. Uniek landschap!"

Uitdaging

Een tv-compound, een locatie voor de internationale pers en het vinden van vrijwilligers. Er komt heel wat bij kijken om het hele circus rondom het EK te organiseren. "Zo'n grootschalig evenement stelt andere eisen dan we gewend zijn, maar zo'n uitdaging gaan we natuurlijk niet uit de weg. Wat te denken van crowdmanagement, hoe begeleid je grote groepen mensen in goede banen. We moeten overal rekening mee houden, want er komen wellicht 100.000 of 200.000 bezoekers. Of dit EK naar meer smaakt? Als wethouder Sport zijn dit de krenten uit de pap, maar financieel kunnen we het niet veroorloven dit jaarlijks te organiseren. Het lijkt het mij wel fantastisch om de nationale spelen Special Olympics in 2022 naar de regio te halen." Speciaal voor de rijders van het EK wielrennen is een aantal routes uitgezet, maar de wethouder Sport ziet graag dat elke Alkmaar zich gemakkelijk fietsend kan bewegen door de stad. "In het Olympiapark is een nieuw wandel- en fietspad gerealiseerd, een prachtige route langs de Kromme Sloot, waardoor de Robonsbosmolen zichtbaar wordt. Maar de komende jaren komt er nog een groot aantal paden bij. Die paden zijn nodig, want er komen veel woningen bij, onder meer langs het Jaagpad. Maar ook willen wij het recreatief fietsen stimuleren. Daarom heeft Alkmaar Marketing samen met het landelijke tijdschrift FietsActief en met verschillende ondernemers uit de regio een mooie fietsroute samengesteld. Dit boekje vind je als bijlage bij deze krant. Dus stap op de fiets en ontdek zelf hoe mooi de omgeving is waar we wonen!"


Afbeelding